7.1.2022. 19:43
0
Rumunija skraćuje period izolacije za vakcinisane osobe
Rumunija će skratiti period izolacije i karantina za osobe pozitivne na koronavirus, njihove direktne kontakte i netestirane putnike iz zemalja visokog rizika ako su vakcinisani, saopštili su medicinski zvaničnici.

Prema današnjoj odluci, za direktne kontakte sa osobama pozitivnim na koronavirus i putnike koji stižu iz zemalja visokog rizika, karantin će trajati pet umjesto 14 dana za vakcinisane, a deset za nevakcinisane,  piše agencija Srna.



U Rumuniji je oko 40 posto stanovništva u potpunosti vakcinisano, što je među najmanjim stopama vakcinacije u  Evropskoj uniji, usljed nepovjerenja u državne institucije i slaboj informisanosti o imunizaciji.


Zamjenik ministra zdravlja Adrijan Pistol izrazila je očekivanje da će soj omikron virusa korona biti dominantan do sredine januara.  Tokom protekle sedmice broj oboljelih od virusa korona u Rumuniji je utrostručen i u protekla 24 sata virusom korona zaražene su 5.922 osobe.


U Rumuniji će od sutra nošenje maske biti obavezno na javnim mjestima i u zatvorenim i otvorenim prostorima.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.