8.1.2022. 20:57
1
Velika Britanija bilježi više od 150.000 smrtnih slučajeva zbog Covid-19
Više od 150.000 ljudi u Velikoj Britaniji umrlo je u roku od 28 dana od pozitivnog testa na Covid od početka pandemije.

U vladinim dnevnim podacima u subotu prijavljeno je još 313 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj porastao na 150.057.   Velika Britanija je sedma zemlja koja je prešla 150.000 prijavljenih smrtnih slučajeva, nakon SAD-a, Brazila, Indije, Rusije, Meksika i Perua, piše BBC News.


Premijer je rekao da je svaka smrt "veliki gubitak za pogođene prijatelje i zajednice i moje misli i saučešće su s njima".


Boris Johnson je dodao da je korona virus uzeo "strašan danak našoj zemlji" i da je "naš izlaz iz ove pandemije da svako dobije svoju dozu ili prvu ili drugu dozu ako još nije".


Oko 146.390 novih slučajeva zabilježeno je u Velikoj Britaniji, a prenosiva varijanta Omicron izaziva porast infekcija.   Broj umrlih u roku od 28 dana od pozitivnog testa takođe je počeo da raste, sa ukupno 1.271 u proteklih sedam dana za 38,3% više u odnosu na prethodnu sedmicu.


Utjecaj vakcinacije znači da prijem u bolnice i smrtni slučajevi Covid-a ne rastu tako brzo kao tokom prethodnih talasa.

Premijer je obećao da će u proljeće ove godine pokrenuti nezavisnu javnu istragu o postupanju vlade s pandemijom.


Premijer je rekao da se nada da Engleska može "izbjeći" trenutni val infekcija bez daljnjih ograničenja, iako je priznao da bi se dijelovi NHS-a osjećali "privremeno preplavljenima".   Engleska je trenutno pod ograničenjima Plana B, što uključuje obavezne maske za lice u većini javnih zatvorenih prostora, Covid propusnice za ulazak u neka velika mjesta i savjete za rad od kuće gdje je to moguće.


(Amer Mujezinović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.