10.1.2022. 8:41
0
Tokom protesta u Kazahstanu pričinjena šteta od 212 miliona dolara
Tokom nasilnih protesta i nemira u Kazahstanu pričinjena je šteta od 212 miliona američkih dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Privremeni ministar unutrašnjih poslova Kazahstana Yerlan Turgumbayev je obavijestio javnost o dešavanjima u zemlji od 2. januara i podijelio informacije o rezultatima rada policije.

Istakao je da su protesti koji su prvo počeli 2. januara, zbog poskupljenja tečnog gasa na zapadu zemlje i pogoršanja socioekonomske situacije, nastavljeni 4. januara zauzimanjem zgrada lokalne samouprave upotrebom oružja.

Podsjetio je da su tada zauzete zgrade lokalne samouprave u nekoliko oblasti.

Turgumbayev je kazao da se potom pogoršala situacija u gradu Almatyju, gdje demonstranti nisu iznijeli nikakve zahtjeve i nisu došli na pregovore.

On je rekao da su, uprkos naporima policije da sačuva javni red i mir, demonstranti zaplijenili municiju u sedam trgovina oružja u gradu, te zauzeli zgradu opštine i vozila javnog prevoza i u njima pružili otpor snagama sigurnosti.

Turgumbayev je kazao da je 5. januara masa od oko 20.000 osoba iz okolnih mjesta Almatyja došla u centar grada i upala u zgradu lokalne uprave, dodajući da su demonstranti koristili oružje protiv policije, palili javne zgrade, napali policiju i učenike vojnih škola i zaplijenili specijalnu opremu snaga sigurnosti.

Kazao je i da su demonstranti nasumično pucali po gradu i opljačkali više od 100 tržnih centara, trgovina, banaka, bankomata i finansijskih institucija.

Kako je pojasnio, došlo je i do kolapsa vazdušnog saobraćaja nakon što je oko 800 izgrednika zauzelo aerodrom Almaty, dodajući da su nemiri održani na organizovan način.

Turgumbayev je rekao da je u događajima koji traju od 2. januara uništeno više od 400 vozila, od kojih 346 policijskih, a da je tokom protesta pričinjena šteta od 212 miliona dolara.

Istakao je da je nakon proglašenja vanrednog stanja u zemlji pokrenuto 125 istraga u vezi sa događajima, privedeno je 5.135 osoba, za 516 osoba su izrečene administrativne kazne, a oko 300 osoba privedeno je na graničnim prelazima kada su pokušale da napuste zemlju sa značajnim količinama oružja, novca, mobilnih telefona i drugih dragocjenosti.

Protesti u Kazahstanu su prvo počeli na zapadu zemlje 2. januara zbog povećanja cijena goriva, a kasnije su se proširili na druga područja. Potom je predsjednik Kassym-Jomart Tokayev proglasio vanredno stanje u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, i naftom bogatoj regiji Mangystau, a kasnije je odobrio i ostavku Vlade.

Tokayev je ranije izjavio da je naredio sigurnosnim snagama da pucaju bez upozorenja na ljude koje je nazvao “teroristima”, optužujući ih za nastavak nasilja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana u petak je objavilo da je najmanje 18 pripadnika snaga sigurnosti i 26 demonstranata poginulo tokom nemira.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.