12.1.2022. 20:04
0
Talibani žele veću ulogu u distribuciji strane međunarodne pomoći
Talibanska administracija koja je preuzela kontrolu nad Afganistanom predložila je u srijedu zajedničko tijelo svojih zvaničnika i međunarodnih predstavnika koje bi koordinisalo milijarde dolara planirane pomoći.

Nije bilo jasno hoće li Ujedinjeni narodi i strane vlade podržati bilo kakav takav sporazum jer bi to predstavljalo povećanje pristupa međunarodnim sredstvima od Talibana, čiji su zvaničnici stavljeni po strani zbog sankcija.

Iznenadno povlačenje strane pomoći prošle godine nakon brzog izlaska SAD-a i pobjede Talibana u augustu ostavilo je krhku ekonomiju Afganistana na rubu kolapsa, a cijene hrane su brzo rasle i uzrokovale raširenu glad.

Zapadne sankcije usmjerene na Talibane također su spriječile prolaz osnovnih zaliha hrane i lijekova, iako je to u međuvremenu ublaženo nakon što su Vijeće sigurnosti UN-a i Washington u decembru usvojili izuzeća.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.