17.1.2022. 14:49
0
Scholz u posjeti Španiji
Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak bi trebao otputovati u Španiju na razgovore o suočavanju s pandemijom, u svom prvom ovogodišnjem putovanju u inostranstvo.

Scholz bi se trebao sastati s premijerom Pedrom Sanchezom kako bi razgovarali o cijenama energije, migracijama i zdravstvenoj politici. Tekuće tenzije između Rusije i Ukrajine mogle bi biti dodatno pitanje na dnevnom redu.

Politički, njih dvoje su relativno bliski, a posjeta bi Sanchezu mogla ponuditi prilike za buduće saveze, navodi list El Pais.

Od stupanja na dužnost, Scholz je već putovao u Francusku, Poljsku i Italiju, te u sjedište Evropske unije i NATO-a.

Španija, četvrta najveća zemlja EU po broju stanovnika, nije članica G7 grupe vodećih industrijskih zemalja, ali je stalni gost na samitima G20.

Što se tiče borbe protiv pandemije, Španija ima višu stopu vakcinacije od Njemačke, s najmanje 85 posto Španaca koji su primili barem jednu vakcinu, u poređenju sa 75 posto Nijemaca.

Dok njemački zvaničnici sada vagaju da li da vakcinacija bude obavezna, u Španiji nema takve debate.

Sanchez je sada fokusiran na načine da se Španija nosi sa koronavirusom kao endemskim i tretira ga kao gripu.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.