19.1.2022. 8:54
0
Talibani pozvali međunarodnu zajednicu da ih prizna
Vršilac dužnosti premijera Afganistana Mula Hasan Akhund pozvao je u srijedu međunarodne vlade da službeno priznaju talibansku administraciju u zemlji, rekavši na konferenciji za novinare u Kabulu da su svi uslovi ispunjeni.

- Tražim od svih vlada, posebno islamskih zemalja, da počnu sa priznavanjem - rekao je Akhund, u svom prvom velikom javnom nastupu otkako je preuzeo tu ulogu u septembru, prenosi Reuters.

Strane sile oklijevaju da priznaju talibansku administraciju koja je preuzela Afganistan u augustu, dok su zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama zamrznule milijarde dolara vrijedne afganistanske bankarske imovine i prekinule razvojne fondove koji su nekada činili okosnicu afganistanske ekonomije. Akhund i drugi zvaničnici talibanske administracije uputili su apel na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i zvaničnici Ujedinjenih nacija, za ublažavanje ograničenja za novac u zemlji, okrivljujući njenu rastuću ekonomsku krizu za zamrzavanje sredstava.


- Kratkoročna pomoć nije rješenje, moramo pokušati pronaći način da fundamentalno riješimo probleme - rekao je.

Međunarodna zajednica je povećala humanitarnu pomoć, osmišljenu da odgovori na hitne potrebe i u velikoj mjeri zaobiđe zvanične kanale. Ali kako se zemlja suočava s novčanom krizom i sve lošijom ekonomijom tokom oštre zime, milioni ljudi su prešli prag siromaštva.



(FENA/  Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.