20.1.2022. 16:37
0
Turska lira u porastu jer Centralna banka drži ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom
Turska lira ojačala je u četvrtak za jedan posto u odnosu na američki dolar nakon što je turska Centralna banka odlučila zadržati referentnu kamatnu stopu na stalnom nivou.

Banka u Ankari objavila je kako će ključna stopa ostati na 14 posto. Bila je to promjena u pristupu nakon četiri mjeseca uzastopnih smanjenja stopa, javlja dpa. 

Banka je smanjivala kamatne stope od septembra - kada su iznosile 19 posto - u skladu sa zahtjevima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Kao rezultat toga, lira je izgubila više od 44 posto u odnosu na dolar tokom posljednjih 12 mjeseci. 

Inflacija je u decembru narasla na 36 posto, što je najveći nivo u otprilike 20 godina Erdoganove vladavine. Turski potrošači već teško spajaju kraj s krajem zbog visokih cijena energije i hrane.

Centralna banka je u četvrtak naglasila da je njezin srednjoročni cilj smanjiti inflaciju na ambicioznih pet posto.

Kritičari okrivljuju Erdoganovo miješanje u monetarnu politiku Centralne banke.

Turski predsjednik brani teoriju da više kamatne stope uzrokuju veću inflaciju.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.