21.1.2022. 8:55
0
Iran, Rusija i Kina održavaju zajedničke pomorske vježbe
Iran, Kina i Rusija održale su u petak svoje treće zajedničke pomorske vježbe u sjevernom Indijskom okeanu, javila je državna televizija.

Mornarice iranskih oružanih snaga i Revolucionarne garde učestvuju u vježbi "Pojas pomorske sigurnosti 2022" na površini od 17.000 kvadratnih kilometara, rekao je za državnu TV portparol vježbi kontraadmiral Mostafa Tajoldini.

Ovo će uključivati različite taktičke vježbe kao što su spašavanje zapaljenog plovila, oslobađanje otetog plovila i gađanje zračnih ciljeva noću.

Rekao je da su vježbe počele u petak u ranim jutarnjim satima, prenosi Reuters.

Ove tri zemlje započele su zajedničke pomorske vježbe 2019. u oblasti Indijskog okeana i Omanskog mora, rekao je Tajoldini.

- Svrha ove vježbe je jačanje sigurnosti i njenih temelja u regionu, te proširenje multilateralne saradnje između tri zemlje kako bi zajednički podržali svjetski mir, pomorsku sigurnost i stvorili pomorsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću - rekao je Tajoldini.

Od dolaska na dužnost prošlog juna, tvrdolinijaški predsjednik Irana Ebrahim Raisi vodio je politiku "pogledaj na istok" kako bi produbio veze s Kinom i Rusijom. Teheran se u septembru pridružio Šangajskoj organizaciji za saradnju, centralnoazijskom sigurnosnom tijelu koje predvode Peking i Moskva.

Ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian posjetio je Kinu prošle sedmice, a iranski predsjednik se u četvrtak u Moskvi sastao sa svojim ruskim kolegom.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.