21.1.2022. 10:44
0
Masovniji protesti antivaksera u Njemačkoj uoči odluke o obaveznoj vakcinaciji
U Njemačkoj se sve više antivaksera pridružuje protestima u gradovima širom zemlje, dok najave za uvođenje obavezne vakcinacije u martu mobiliše protivnike vakcina.

Svake sedmice ulicama njemačkih gradova maršira desetine hiljada antivaksera i njihov broj raste.

Njihovi motivi su različiti, ali njihovim protivnicima koji se zalažu za vakcinaciju ponestaje strpljenja i izlaze i na ulice.

“Svaka osoba treba sama da odluči da li želi da se vakciniše ili da li će njihova djeca biti vakcinisana”, kaže jedan demonstrant u Berlinu tokom ovosedmičnih demonstracija.

“To je diktatorski i gura ljude na marginu društva”, rekao je drugi demonstrant.

Kontrademonstracije počinju u obližnjoj ulici. Stanovnici kvarta su tu da spriječe okupljanje antivaksera. Kada se demonstrantu sudare, sukob je neizbježan.

“Samo manji broj ljudi pokušava da se predstavi kao žrtve totalitarnog režima, to je uvreda za istinske žrtve totalitarnih režima”, kaže jedna žena.

S obzirom da je parlamentarna debata o planu uvođenja obavezne vakcinacije zakazana za narednu sedmicu, postoji bojazan da će antivakseri postati radikalniji.

“Obavezna vakcinacija će doliti ulje na vatru – rekla je dr. Sofija Hunger, istraživačica iz Berlinskog centra za društvene nauke”,  u razgovoru za FRANCE 24.

”Iz onoga što vidim, ne možemo isključiti da će izazvati nasilnu reakciju, čak i napade ekstremne desnice”, kazala je ona.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.