21.1.2022. 10:58
0
Izraelski državni tužilac naredio istragu o policijskoj zloupotrebi hakerskih softvera
Izraelski državni tužilac naredio je istragu o taktikama policijskog nadzora nakon što su objavljeni izvještaji da su organi za provođenje zakona nepropisno koristili dostupne alate za hakovanje.

Izvještaj finansijskog dnevnika Calcalist u kojem se opisuje policijska zloupotreba špijunskog softvera Pegasus , koji je napravila izraelska kompanija NSO grupacija a koja se nalazi na crnoj listi američke vlade, već je podstakla parlament da zatraži objašnjenje od policijskih zvaničnika.

U pismu komesaru policije koje je javno objavljeno, državni tužilac Avichai Mandelblit je rekao da početno ispitivanje nije pokazalo dokaze o sistemskoj zloupotrebi tehnologija nadzora.

Rekao je da je, međutim, izazov pronaći konkretne slučajeve opisane u medijima zbog nedostatka informacija, prenosi Reuters.

Calcalist je, ne navodeći izvore, izvijestio da je policija koristila Pegasus protiv 'meta' uključujući vođe antivladinih protesta, ponekad bez potrebnih sudskih naloga.

- Teško je precijeniti ozbiljnost navodnog kršenja osnovnih prava - rekao je Mandelblit.

Izvještaj je dodao globalnom pritisku na Izrael nakon navoda da su Pegasus zloupotrebljavale neke strane vlade kako bi špijunirali aktiviste za ljudska prava, novinare i političare.

Mandelblit je rekao da je formirao tim koji je predvodio njegov zamjenik kako bi istražio ovo pitanje "na sistematičan i temeljan način".

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.