21.1.2022. 12:09
0
Talibani iduće sedmice na sastanku u Norveškoj
Talibanska delegacija otputovat će u Norvešku na razgovore sa norveškom vladom. Sastat će se s predstavnicima norveških vlasti i nekoliko savezničkih zemalja, ali i sa aktivistima civilnog društva i braniteljima ljudskih prava iz Afganistana.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je pozvalo predstavnike talibana u Oslo od 23. januara do 25. januara. Nisu naveli koje će druge zemlje učestvovati na sastanku.

Norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt rekla je da su "izuzetno zabrinuti zbog ozbiljne situacije u Afganistanu", prenosi Anadolija.

Naglasila je da sastanak "nije legitimacija ili priznanje talibana".

- Ali moramo razgovarati s onima koji danas u praksi upravljaju državom. Ne možemo dozvoliti da politička situacija dovede do još gore humanitarne katastrofe - izjavila je Huitfeldt.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će na sastancima talibanske delegacije biti uključeni i Afganistanci "iz različitih oblasti i uključivati žene liderke, novinarke i ljude koji se, između ostalog, bave ljudskim pravima i humanitarnim, ekonomskim, socijalnim i političkim pitanjima".

Rečeno je da je ranije ove sedmice norveška delegacija posjetila Kabul radi razgovora o nesigurnoj humanitarnoj situaciji u zemlji.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.