21.1.2022. 22:10
0
NATO odbacio ruski zahtjev za povlačenje iz Bugarske i Rumunije
Sjevernoatlantski savez (NATO) odbacio je zahtjev Rusije o povlačenju savezničkih vojnika i zatvaranju baza u Bugarskoj i Rumuniji.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu komentirala je zahtjev koji je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije danas javno upitilo tom savezu.


“NATO neće ugroziti sposobnost saveznika da štite i brane jedni druge, uključujući prisutnost trupa u istočnom dijelu saveza“, rekla je Lungescu, prenosi Anadolu Agency (AA).


Navodeći da bi udovoljavanjem ruskom zahtjevu bile stvorene prvorazredne i drugorazredne članice NATO-a, Lungescu je izjavila da oni to neće prihvatiti.


“Odbacujemo ideju o uspostavljanju bilo kakvih sfera utjecaja u Evropi. Uvijek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg sigurnosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane. NATO je na oprezu i nastavlja procjenjivati potrebu za jačanjem istočnog dijela našeg saveza“, kazala je Lungescu.


Na web stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova objavljen je komentar na pitanje šta za Bugarsku i Rumuniju znači zahtjev Rusije da se NATO vrati u stanje prije 1997. godine.


U tom komentaru navedeno je da Rusija želi da se strane snage, oprema i oružje povuku i poduzmu drugi koraci kako bi se uspostavio red u zemljama koje 1997. godine nisu bile na putu članstva u NATO-u.



(Kenan Bešlija) 

RusijaNATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.