22.1.2022. 12:27
0
Prva pošiljka američke vojne opreme stigla u Ukrajinu
Prva pošiljka američkog paketa sigurnosne podrške Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopćilo je u subotu Američka ambasada u Kijevu.

Isporuka je uslijedila nakon ovosedmične posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Kijevu u jeku zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetaka hiljada ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Rusija negira planiranje nove vojne ofanzive.


"Sjedinjene Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije", stoji na Facebooku.


Ukrajinski ministar odbrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za "dosad neviđenu" diplomatsku i vojnu pomoć


Sekretar Blinken danima je u diplomatskoj ofanzivi, a na Twitteru je objavio kako je razgovarao sa brojnim šefovima diplomatija članica NATO-a o Ukrajini. Blinke je boravio i u Njemačkoj odakle je poslao poruku da će SAD i saveznici braniti Ukrajinu od ruske agresije i snažno odgovoriti Rusiji sankcijama.


Razgovor Blinkena i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova u petak u Ženevi okončan je bez zvaničnog dogovora, a razgovori će se nastaviti.


(Patria/  Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.