22.1.2022. 13:44
0
SAD obustavljaju 44 američka leta kineskih prevoznika nakon akcije Kine
FOTO: Reuters
Američka vlada je u petak saopštila da će obustaviti 44 leta za Kinu iz Sjedinjenih Država četiri kineska prevoznika kao odgovor na odluku kineske vlade da obustavi letove nekih američkih prevoznika zbog zabrinutosti za COVID-19.

Obustave će početi 30. januara sa planiranim letom Xiamen Airlines-a Los Angeles-Xiamen i trajaće do 29. marta, saopštilo je odjeljenje za transport.   Odlukom će se ukinuti neki letovi kompanija Xiamen, Air China (601111.SS), China Southern Airlines (600029.SS) i China Eastern Airlines (600115.SS), prenosi Reuters.


Kineske vlasti su od 31. decembra obustavile 20 letova kompanije United Airlines, 10 American Airlines (AAL.O) i 14 letova Delta Air Linesa (DAL.N), nakon što su neki putnici bili pozitivni na COVID-19.  Nedavno je u utorak Ministarstvo transporta saopštilo da je kineska vlada najavila nova otkazivanja letova u SAD.


Liu Pengyu, glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu, rekao je u petak da se politika za međunarodne putničke letove koji ulaze u Kinu "primijenjena podjednako na kineske i strane aviokompanije na fer, otvoren i transparentan način".   Nazvao je potez SAD-a "veoma nerazumnim" i dodao: "Pozivamo američku stranu da prestane ometati i ograničavati normalne putničke letove" kineskih aviokompanija", navodi se u tekstu Reutersa.



Airlines for America, trgovačka grupa koja predstavlja tri američka avioprevoznika pogođena potezom Kine zajedno sa ostalima, rekla je da podržava akciju Washingtona "da osigura fer tretman američkih avioprijevoznika na kineskom tržištu".   Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da su Francuska i Njemačka poduzele slične mjere protiv kineskih akcija COVID-19.  Rečeno je da je kineska obustava 44 leta "štetna za javni interes i opravdavaju proporcionalne korektivne mjere".  Dodaje se da su kineske "jednostrane akcije protiv navedenih američkih prevoznika u suprotnosti" s bilateralnim sporazumom.


Kina je također obustavila brojne američke letove kineskih prijevoznika nakon što su putnici kasnije bili pozitivni.   Ministarstvo je saopštilo da je spremno ponovo razmotriti svoju akciju ako Kina revidira svoju "politiku kako bi dovela do neophodnog poboljšanja situacije za američke prevoznike".  Upozoreno je da ako Kina otkaže više letova, "zadržavamo pravo da preduzmemo dodatne mjere".   Kina je gotovo zatvorila svoje granice za putnike, smanjivši ukupan broj međunarodnih letova na samo 200 sedmično, ili 2% nivoa prije pandemije, objavila je u septembru Kineska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAAC).


Broj ukinutih letova u SAD porastao je od decembra, jer su infekcije uzrokovane vrlo zaraznom varijantom koronavirusa Omicron porasle na rekordno visoke vrijednosti u Sjedinjenim Državama.   Peking i Vašington su se sporili oko vazdušnih linija od početka pandemije.  U avgustu je američko Ministarstvo transporta ograničilo četiri leta kineskih prevoznika na 40% putničkog kapaciteta četiri sedmice nakon što je Peking uveo identična ograničenja na četiri leta United Airlinesa.


Prije nedavnih otkazivanja, tri američke avio-kompanije i četiri kineska avioprevoznika obavljale su oko 20 letova sedmično između zemalja, što je znatno ispod brojke od više od 100 sedmično prije pandemije.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.