23.1.2022. 12:11
0
UK upozorava da će se Rusija suočiti sa ozbiljnim sankcijama ako u Ukrajini postavi "marionetni režim"
FOTO: Reuters
Rusija će se suočiti sa ozbiljnim ekonomskim sankcijama ako uspostavi marionetski režim u Ukrajini, rekao je u nedjelju visoki britanski ministar nakon što je Britanija optužila Kremlj da tamo želi instalirati proruskog lidera.

Britanija je iznijela tu optužbu kasno u subotu, rekavši i da su ruski obavještajci bili u kontaktu s brojnim bivšim ukrajinskim političarima u sklopu planova za invaziju, piše agencija Reuters.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je ove komentare kao "dezinformacije", optužujući Britaniju i NATO za "eskalaciju tenzija" oko Ukrajine.


"Biće vrlo ozbiljnih posljedica ako Rusija preduzme ovaj potez kako bi pokušala invaziju, ali i uspostavila marionetski režim", rekao je potpredsjednik vlade Dominic Raab za Sky News u nedjelju.


Britanske optužbe, koje je prvo u subotu kasno iznijelo ministarstvo vanjskih poslova, dolaze u vrijeme visokih tenzija između Rusije i Zapada zbog ruskog gomilanja trupa u blizini njene granice s Ukrajinom.  Moskva je insistirala da ne planira invaziju, navodi se u tekstu Reutersa.


Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da ima informacije da ruska vlada razmatra bivšeg ukrajinskog poslanika Yevhena Murajeva kao potencijalnog kandidata za čelo proruskog rukovodstva.   Murajev, 45, je proruski političar koji se protivi integraciji Ukrajine sa Zapadom.  Prema anketi istraživačkog centra Razumkovljevog centra sprovedenoj u decembru 2021. godine, on je bio na sedmom mestu među kandidatima za predsedničke izbore 2024. sa podrškom od 6,3%.


Murajev je u komentarima za britanski list Observer zalio tvrdnje Britanije da Rusija želi da ga postavi za lidera Ukrajine.  U objavi na Facebooku kasnije u nedjelju pozvao je na prekid podjele Ukrajine na prozapadne i proruske političare.

„Vrijeme prozapadnih i proruskih političara u Ukrajini je zauvek prošlo“, rekao je on.  "Ukrajini su potrebni novi političari čija će politika biti zasnovana isključivo na principima nacionalnih interesa Ukrajine i ukrajinskog naroda."


Britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je pružiti dokaze koji bi potkrijepili svoje optužbe.  Izvor iz ministarstva rekao je da nije uobičajena praksa da se dijele obavještajna pitanja, a detalji su skinuti tajnost tek nakon pažljivog razmatranja kako bi se odvratila ruska agresija.


„Nećemo tolerisati zavjeru Kremlja da instalira prorusko vođstvo u Ukrajini“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus na Tviteru.


Janukovič je pobjegao u Rusiju 2014. nakon tromjesečnih protesta protiv svoje vladavine i osuđen je u odsustvu na 13 godina zatvora pod optužbom za izdaju 2019. godine.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.