23.1.2022. 12:42
0
Na prvim linijama, Ukrajinci se spremaju za mogući napad
FOTO: CNN
Oko 500 metara od separatista koje podržava Rusija, grupa ukrajinskih vojnika čeka borbu za koju je sigurno da dolazi.

A muškarci su neobično opušteni u vezi svega toga, kaže fotograf Timothy Fadek, koji je proveo vrijeme sa vojnicima u petak na linijama fronta u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk.

"Oni su prihvatili neizbježnost", rekao je Fadek.  “Razgovarao sam s jednim od vojnika i on mi je rekao: 'To je neizbježno. Mi smo prihvatili tu neizbježnost napada.'  I onda je došlo do malo prepirke između dva vojnika. Jedan je rekao: 'Rusi neće preći granicu, oni će napasti sa mora', znači sa Azovskog mora. Drugi vojnik se nije složio sa obe te procene i rekao je  , 'Ne, napad će doći iz Bjelorusije.'  ", piše CNN.


Ali iako se možda ne slažu s tim odakle će doći napad, svi su 100% uvjereni da će se to dogoditi.

"Oni su sami dali ostavku", rekao je Fadek.  "Ali oni su izuzetno opušteni. Nema ni trunke nervoze na njihovim licima. Spremni su za borbu. Spremni su već dugi niz godina. Ne žele. Pitao sam ih: 'Da li  želite ovaj rat?'  A oni su kao: 'Naravno da ne.'  "


Tenzije između Ukrajine i Rusije su na najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina, a gomilanje ruskih trupa u blizini granice izaziva strahove da bi Moskva uskoro mogla pokrenuti invaziju.  Kremlj je negirao da planira napad, tvrdeći da podrška NATO-a Ukrajini predstavlja rastuću prijetnju na zapadnom krilu Rusije.   U Muratovu, ukrajinskom gradu udaljenom 20-ak minuta vožnje od prve linije fronta, ljudi su mnogo nervozniji od vojnika, rekao je Fadek.  Ali čini se da su i oni pomireni sa svojom sudbinom.


Na pitanje šta misli o mogućnosti napada, jedan farmer je slegnuo ramenima.


"To će se dogoditi", rekao je, "ali niko ništa ne može učiniti da to zaustavi."



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.