23.1.2022. 16:52
0
U kasarnama Burkine Faso čula se jaka paljba, vlada poriče preuzimanje vojske
FOTO: Ilustracija
Rano u nedjelju iz nekoliko vojnih kasarni u Burkini Faso odjeknula je pucnjava, saopćila je Vlada, ali je odbacila tvrdnje da je vojska preuzela vlast.

Vatra iz teškog oružja na kamp Sangoule Lamizana glavnog grada Ouagadougoua, u kojem se nalazi glavni štab vojske i zatvor čiji su zatvorenici vojnici uključeni u neuspjeli pokušaj državnog udara 2015. godine, počela je rano jutros, javio je reporter Reutersa.

Novinar je kasnije vidio vojnike kako pucaju u zrak u kampu. Svjedok je također izvijestio o pucnjavi u vojnom kampu u Kayai koji se nalazi oko 100 kilometara sjeverno od Ouagadougoua.

Vlada Burkine Faso potvrdila je pucnjavu u nekim vojnim kampovima, ali je demantirala izvještaje na društvenim mrežama da je vojska preuzela vlast.

- Informacije na društvenim mrežama upućuju na preuzimanje vojske. Vlada, dok potvrđuje pucnjavu u određenim kasarnama, opovrgava te informacije i poziva stanovništvo da ostane smireno - rekao je glasnogovornik Vlade Alkassoum Maiga u saopćenju.

Vlade zapadne i središnje Afrike u stanju su visoke pripravnosti nakon uspješnih udara u posljednjih 18 mjeseci u Maliju i Gvineji. Vojska je također preuzela vlast u Čadu prošle godine nakon što je predsjednik Idriss Deby poginuo na bojnom polju.

Vlasti Burkine uhapsile su desetak vojnika ranije ovog mjeseca pod sumnjom da su se urotili protiv Vlade. Hapšenja su uslijedila nakon potresa unutar vojnog vodstva u decembru što su neki analitičari vidjeli kao pokušaj predsjednika Rocha Kaborea da ojača svoju podršku u vojsci.

U rastućem nasilju u toj zapadnoafričkoj zemlji islamističkih militanata povezanih s Al Qaidom i Islamskom državom prošle je godine poginulo više od 2.000 ljudi, što je potaknulo nasilne ulične proteste u novembru koji su pozivali Kaborea da odstupi.

Dodatne demonstracije planirane su za subotu, ali ih je Vlada zabranila, a policija je intervenirala kako bi rastjerala stotine ljudi koji su se pokušali okupiti u Ouagadougouu.

Vlada je u nekoliko navrata obustavljala uslugu mobilnog interneta, a napeta situacija u novembru navela je posebnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Zapadnu Afriku da upozori na bilo kakvo vojno preuzimanje.

Među zatvorenicima u kampu Sangoule Lamizana je general Gilbert Diendere, koji je bio glavni saveznik bivšeg predsjednika Burkine Faso, Blaisea Compaorea. Compaore je zbačen s vlasti u ustanku 2014. godine, piše Reuters.

Diendere je sljedeće godine vodio neuspjeli pokušaj državnog udara protiv prijelazne vlade. Osuđen je 2019. godine na 20 godina zatvora. Također mu se trenutno sudi u vezi s ubistvom Compaoreovog prethodnika, Thomasa Sankare, tokom državnog udara 1987. godine.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.