24.1.2022. 9:54
0
U Oslu sastanak talibana i zapadnih diplomata o humanitarnoj krizi u Afganistanu
Talibani i zapadni diplomati danas se sastaju u Oslu na razgovorima o afganistanskoj humanitarnoj krizi i ljudskim pravima, posebno o pitanju ženskih sloboda koje suzbijaju pripadnici tvrdokornog pokreta.

U prvoj posjeti Evropi otkako su se vratili na vlast u augustu prošle godine, talibani će se sastati s predstavnicima Sjedinjenih Država, Francuske, Britanije, Njemačke, Italije, Evropske unije i Norveške.

Talibansku delegaciju predvodi ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi.

Razgovori iza zatvorenih vrata, koje organizira Norveška, održavaju se u hotelu Soria Moria, u blizini Osla.

Očekuje s da se razgovori usmjere na afganistansku humanitarnu situaciju, koja se drastično pogoršala od augusta kada su se talibani vratili na vlast više od 20 godina nakon njihovog svrgavanja.

Međunarodna pomoć je zaustavljena, pogoršavajući nevolje miliona ljudi koji se već suočavaju s glađu i s teškim sušama.

- Dok nastojimo da se bavimo ovom humanitarnom krizom skupa s našim saveznicima, partnerima i humanitarnim organizacijama, nastavit ćemo s otvorenom diplomatijom prema talibanima po pitanju naših briga i interesa u stabilnom inkluzivnom Afganistanu u kome se poštuju ljudska prava – objavio je u tweetu Thomas West, specijalni američki izaslanik za Afganistan.

Nijedna zemlja nije još priznala talibansku vladu, a norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt naglasila je da današnji razgovori “neće predstavljati legitimiziranje ili priznanje talibana”.

- Mi, međutim, moramo razgovarati s de facto vlastima zemlje. Ne možemo dopustiti da politička situacija dovede čak i do teže humanitarne katastrofe – izjavila je Huitfeldt.

U međuvremenu je portparol talibanske vlade Zabihullah Mujahid izjavio za AFP kako se nada da će razgovori u Oslu pomoći u “transformiranju atmosfere rata u miroljubivu situaciju”.


(Fena/Admir O.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.