24.1.2022. 16:24
0
Stotine djece IS drži u opkoljenom zatvoru u Siriji
FOTO: Reuters
Strahovi rastu oko sudbine stotine djece za koje se vjeruje da ih džihadistički ekstremisti drže u opkoljenom zatvoru na sjeveroistoku Sirije.

Gotovo 850 djece nalazi se u zatvoru Ghwayran u Hasaki, koji su borci Islamske države (IS) upali u četvrtak, što je izazvalo dane bitaka. Najmanje 136 ljudi je ubijeno otkako su džihadisti krenuli u napad pokušavajući da oslobode zatvorene borce. Hiljade osumnjičenih za IS drže se u zatvorima koje vode kurdske vlasti, prenosi BBC News.


Savez Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođen Kurdima, uz podršku koalicionih snaga predvođenih SAD, borio se protiv IS grupe nakon što je pre nekoliko godina zauzela velike dijelove Sirije i proglasila svoj teritorijalni poraz u martu 2019. Međutim, ćelije IS-a i dalje rade i izvele su niz smrtonosnih napada na snage sigurnosti i civile.

Iznenadni napad na zatvor od strane više od 100 boraca IS-a izazvao je žestoke borbe unutar i izvan objekta, uključujući zračne napade koalicije predvođene SAD-om. Rođaci djece koja se nalaze u zatvoru kažu da su pritvorena bez odgovarajućih dokaza i zbog otpora prinudnoj regrutaciji u SDF, prenijela je agencija AFP.


IS je imao strategiju prisilnog regrutovanja djece, uključujući i onu koju su oteli, i obučavanja da izvode bombaške napade samoubice ili ubijaju zatvorenike. Djeca, koju IS naziva Mladunčad kalifata, drže se zajedno s hiljadama boraca IS-a iz više od 50 zemalja u zatvorima koje vode Kurdi na sjeveroistoku Sirije. Prema SOHR-u, na pretrpanoj lokaciji u Ghwayranu nalazilo se 3.500 osumnjičenih članova IS-a, uključujući neke od njegovih vođa, navodi BBC

Stotine džihadista koji su izbili nakon napada IS-a su ponovo uhvaćeni, ali neki su još uvijek u bijegu, navodi se.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.