28.1.2022. 8:16
0
Poljska počela izgradnju zida na granici sa Bjelorusijom
FOTO: Tanjug/AP
Poljska je počela izgradnju zida na istočnoj granici sa Bjelorusijom kako bi spriječila ilegalni ulazak migranata na teritoriju Evropske unije.

Metalni zid visine 5,5 metara, sa bodljikavom žicom na vrhu, koštaće više od 350 miliona eura i protezaće se duž 180 kilometara kopnenog dijela granice sa Bjelorusijom, koju čini i rijeka Bug.  Dvije građevinske kompanije gradiće zid danonoćno, a radovi bi trebalo da budu završeni do juna.


Poljska je počela izgradnju zida u vrijeme kada evropske države diskutuju o jačanju zaštite spoljnih granica i o propisima za vraćanje u zemlje porijekla migranata koji nemaju dozvolu za ostanak u EU.  Kritičari i ekolozi navode da zid neće zaustaviti migrante i da će nanijeti štetu Bjalovješkoj šumi, jednoj od posljednjih netaknutih šuma u Evropi.


Pritisak hiljada migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike na šumovitu granicu Poljske i Litvanije sa Bjelorusijom počeo je ljetos i doveo do sukoba sa poljskim stražarima. Poljska je potom na granici sa Bjelorusijom postavila žilet-žicu i povećala broj stražara.


Evropska unija je optužila Bjelorusiju da je namjerno slala migrante na granicu sa ciljem destablizacije tog bloka 27 država, sveteći se za sankcije uvedene bjeloruskim zvaničnicima zbog represije nad protivnicima vlasti poslije predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.