28.1.2022. 14:54
1
'Ne želimo ratove': Rusija ublažava ton prema Ukrajini
FOTO: Reuters
Rusija je u petak poslala najjači signal do sada da je spremna da se uključi u bezbednosne predloge SAD i ponovila da ne želi rat zbog Ukrajine, javlja novinska agencija Reuters.

"Ako zavisi od Rusije, onda neće biti rata. Mi ne želimo ratove. Ali takođe nećemo dozvoliti da se naši interesi grubo gaze, ignorišu", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ruskim radio stanicama u intervju. Rusija je okupila desetine hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice dok insistira na preinačenju posthladnoratovskih sigurnosnih aranžmana u Evropi.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici upozorili su predsjednika Vladimira Putina da će se Rusija suočiti sa brzim i oštrim ekonomskim sankcijama ako napadne Ukrajinu. Lavrov je rekao da Zapad ignoriše ruske interese, ali da postoji barem "nešto" u pisanim odgovorima koje su Sjedinjene Države i NATO dostavili u srijedu na prijedloge Rusije.


Lavrov je rekao da očekuje da će se ponovo sastati s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u narednih nekoliko sedmica. Njihov posljednji sastanak, u Ženevi 21. januara, nije doveo do pomaka, ali su se obje strane složile da nastave razgovor, navodi se u tekstu Reutersa.

Lavrov ne iznoseći detalje, kazao je  da su američki kontraprijedlozi bili bolji od NATO-ovih. Rusija ih je proučavala i Putin će odlučiti kako da odgovori. Komentari su bili među najpomirljivijim koje je Moskva dala o ukrajinskoj krizi, koja je eskalirala u jedan od najnapetijih sukoba između Istoka i Zapada od završetka Hladnog rata prije tri decenije.


Kremlj navodi da će Putin provesti "mnogo vremena" razgovarajući o evropskim sigurnosnim pitanjima s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kada sljedeće sedmice posjeti Peking na otvaranju Zimskih olimpijskih igara. Putin planira i sastanak sa njemačkim poslovnim ljudima, nakon razgovora s italijanskim čelnicima u srijedu na kojima je istakao važnost energetskih veza između Rusije i Italije.


Nije određen datum njemačkog sastanka, koji bi također mogao biti kontroverzan, posebno jer je Ukrajina izrazila frustraciju zbog odbijanja Berlina da mu obezbijedi oružje za odbranu i što neke zemlje vide kao svoju ambivalentnost u pogledu mogućih sankcija Rusiji.


(Amer Mujezinović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.