28.1.2022. 19:37
0
SAD napušta 27 zaposlenih u ruskoj ambasadi, odlazi i ambasador Antonov?
Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov rekao je da c´e 27 zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji napustiti SAD do 30. januara, a još 28 do kraja juna.

“U septembru prošle godine Amerikanci su nam predali spisak od 55 zaposlenih koji tokom 2022. godine treba da odu iz Amerike u dvije faze. Do 30. januara zemlju treba da napusti 27 zaposlenih, a do 30. juna još njih 28. Sa današnjim danom iz prve grupe već je otišlo 23 njih, a 29. januara će u domovinu stići još četvoro“, naveo je ambasador, prenosi Sputnjik.

Iako su tada u State Departmentu rekli da se ne radi o protjerivanju ili kaznenim mjerama i da će Rusija moći da postavi druge diplomate umjesto onih koji odu, Antonov je rekao da Vašington namjerno izvrće činjenice.

Nakon ovog čina u ruskoj ambasadi će ostati još 184 zaposlenih, uključujući diplomate i administrativno-tehnički personal.

Kako je dodao ambasador, Moskva ima pravo da uzvrati istom mjerom.

Antonov je prije dva dana rekao i da je State Department pokrenuo pitanje i njegovog odlaska iz Vašingtona u slučaju da Rusija ne izda vizu objezbeđenju američkom ambasadoru u Moskvi.

Tokom posljednjih susreta u State Departmentu saradnicima ambasade je jasno stavljeno do znanja da će ruski ambasador morati da napusti zemlju u aprilu ako Moskva ne ispuni niz zahtjeva SAD-a po pitanju viza za članove obezbjeđenja američkog ambasadora u Rusiji, rekao je on novinarima.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je rekao da su takvi nagovještaji američke strane “ozbiljna prijetnja”.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.