28.1.2022. 22:13
1
Glavni Putinov operativac na ukrajinskom frontu prije rata bio poslastičar
Nakon što je Vladimir Vasiljev, šef parlementarne grupe vladajuće Jedinstvene Rusije, javno zatražio od Moskve da naoruža ukrajinske regione u kojima vlast drže proruski separatisti, iz Donjecka se oglasio Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Pušilin je praktično ponovio riječi Vasiljeva, što ne treba da čudi jer je već godinama unazad jedan od glavnih, ako ne i glavni adut Kremlja u Donjecku.

“Prvo i najvažnije, moramo da se suprotstavimo Bajraktarima“, rekao je Pušilin u intervjuu spin doktoru Vladimiru Solovjovu, misleći na dronove turske proizvodnje koje posjeduje Ukrajina.

Solovjov je rekao da je Rusija sposobna da snabdijeva separatiste oružjem sljedeće generacije umjesto jurišnim puškama i mitraljezima iz sovjetske ere.

„Moramo da razgovaramo o tome na koje oružje mislite“, dodao je Pušilin koji je nekoliko dana kasnije optužio kijevske vlasti da nastavljaju da se pripremaju za ofanzivu i skladište municiju i gorivo.

Ko je Pušilin?
Od septembra 2018. godine, Denis Vladimirovič Pušilin na čelu je Donjecke Narodne Republike (DNR), samoproglašene države u ukrajinskom regionu Donbas na istoku zemlje. U ovom dijelu Ukrajine sukobi ukrajinske vojske i proruskih separatista buknuli su 2014. godine i od tada povremeno se dešavaju ozbiljniji incidenti.

Ovaj region, uz Lugansk gdje su proruski separatisti takođe proglasili nezavisnu državu, pod lupom je svjetske javnosti i sada, s obzirom na tenzije koje već sedmicama traju na ukrajinsko-ruskoj granici.

Pušilin je u DNR-u obavljao niz visokih funkcija od 2014. godine kada je proglašena Donjecka Narodna Republika, koju priznaje samo Rusija i dvije sporne teritorije bliske Rusiji – susjedna Luganska Narodna Republika, region Lugansk u Ukrajini koje je također 2014. godine proglasio nezavisnost i Južna Osetija, teritorija koja je 1991. godine proglasila nezavisnost od Gruzije, ali koju većina zemalja svijeta nije priznao kao državu.

Od novembra 2018. godine je drugi predsjednik DNR-a. Njegov prethodnik Aleksandar Zaharčenko ubijen je augustu 2018. godine u eksploziji u restoranu u centru Donjecka, koju je prema tvrdnjama iz DNR-a, organizovala Služba za bezbjednost Ukrajine.

U mjesecima nakon Zahračenkovog ubistva, tokom vanrednog stanja u DNR-u, Pušilin je bio na funkciji vršioca dužnosti predsjednika, da bi tu funkciju trajno pruzeo nakon pobjede na izborima 11. novembra iste godine.

Bizaran CV
Prije nego što je postao jedan od ključnih ljudi na koje Kremlj može da računa u Donjecku, Pušilin je upisao nekoliko zanimljivih stavki u CV – uključujući vojni rok u uniformi ukrajinske vojske gdje je služio kao pripadnik bataljona za specijalne zadatke na Krimu, ali i rad u poslastičarnici.

Njegovo obrazovanje je upitno. Pušilin, sin radnika Makijevske metalurške fabrike Vladimira Pušilina i Valentine Hasanove, tvrdio je da je nakon završenog vojnog roka diplomirao 2002. godine na Donbas Nacionalnoj akademiji građevinarstva i arhitekture, međutim u dokumentima koje je kasnije dostavio Centralnoj izbornoj komisiji Ukrajine naveo je da ima samo završenu srednju školu.

U slučaju da je zaista diplomirao 2002. godine, posao u struci nije našao jer se iste godine zaposlio u poslastičarnici „Slatki život“ gdje je radio do 2006. godine. Pet godina kasnije, 2011., počeo je da volontira u kontroverznoj ruskoj kompaniji MMM, koja je bila dio Ponzi šeme ili piramidalne prevare koja je devedesetih godina svoje klijente koštala miliona dolara.

Pušilin nikada nije negirao umješanost u rad kompanije, čak osnovao je stranku sa nazivom MMM, čiju je registraciju, uprkos kontroverzama, dozvolilo Ministarstvo pravde Ukrajine. Međutim, u prvom izlasku na političku scenu na izborima 2013. godine, nije zabilježio značajan rezultat. Međutim, godinu dana kasnije nakon Majdana i rata na istoku, počinje njegov put ka vrhu.

Članska karta Putinove stranke
Pušilin se ne zalaže za potpunu nezavisnost Donjecke Narodne Republike već da ta teritorija postane dio „obnovljene Ruske imperije“, slično kao što je to uradilo poluostrvo Krim na kojem je organizovan refrendum o pripojenju te teritorije Rusiji. Nijedna zemlja svijeta zvanično nije priznala rezultate referenduma, ali Rusija od tada smatra Krim svojom teritorijom.

Inače, Pušilin je do sada preživio dva pokušaja atentata 2014. godine. Oba su se dogodila u roku od sedmicu dana.

Iako Moskva zvanično negira da naoružava ili podržava proruske separatiste sa istoka Ukrajina, sa većinom održava vrlo bliske odnose. Pušilin je upravo primjer za to – od decembra prošle godine kada je postao član Jedinstvene Rusije, vladajuće stranke u Rusiji, a kakav značaj ima Pušilin za Kremlj najbolje ilustruje činjenica da mu je lično Dimitri Medvedev uručio člansku kartu tokom godišnjeg kongresa stranke u Moskvi.

(Ajdin Balićevac)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.