4.2.2022. 15:39
0
Na Olimpijadi uz politiku i sport: Putin i Xi planiraju savez dvaju zemalja?!
Kina je u petak pomiješala politiku i sport s hrabrošću neviđenom od Hladnog rata, a predsjednik Xi Jinping je najavio novi savez s ruskim Vladimirom Putinom samo nekoliko sati prije nego što je predsjedavao spektakularnom ceremonijom otvaranja Olimpijskih igara, javila je novinska agencija Reuters.

Održana na čuvenom stadionu Ptičije gnijezdo prije nego što se publika smanjila zbog COVID-19, ceremonija otvaranja lako je preskočila visoku prepreku spektakla koji se očekuje od Kine. Tri hiljade izvođača izašlo je na binu koja se sastoji od 11.600 kvadratnih metara LED ekrana visoke definicije. Plesači su se slijevali na stadion mašući užarenim zelenim stabljikama kako bi obilježili prvi dan proljeća po kineskom kalendaru, nakon čega je uslijedila eksplozija bijelog i zelenog vatrometa koji je ispisivao riječ "proljeće", piše Reuters.

Laseri su urezali slike sa svake od prethodne 23 Zimske igre. Blok su potom "razbili" hokejaši, čime su izronili olimpijski prstenovi, svi u bijelom. Tokom tradicionalne "parade nacija", takmičari iz "Hong Konga, Kina" dočekani su uz klicanje - kao i oni iz "Ruskog olimpijskog komiteta" - naziv koji koristi ruska delegacija dok je u zemlji zvanično zabranjen doping.


Trijumfalni vatromet lansiran je na noćno nebo nakon što je Xi proglasio igre otvorenim. Ali najvažnija pirotehnika možda je došla nekoliko sati prije ceremonije, kada su Xi i Putin otkrili svoj savez, proklamirajući prijateljstvo između njihovih zemalja "bez granica". Bio je to oštar podsjetnik da su se igre održavale u pozadini geopolitičkog rivalstva koje nije bilo viđeno od bojkota hladnog rata 1980-ih, kada su Sjedinjene Države odbile prisustvovati Olimpijskim igrama u Moskvi, a Sovjetski Savez se klonio Los angeles, prenosi agencija Reuters.

Sa tenzijama na obje strane evroazijske kopnene mase koje su bile najteže decenijama, Putin i Xi su javno stali jedni na druge zbog niza pritužbi, ponajprije Ukrajine, gdje Zapad optužuje Putina da se priprema za rat.


DIPLOMATSKI BOJKOT
Kao iu Japanu prije samo pola godine, pandemija COVID-19 nametnula je ozbiljna ograničenja. S obzirom na to da se Kina i dalje drži politike "nulte Covida" uprkos tome što se varijanta Omikrona brzo širi širom svijeta, organizatori su prošlog mjeseca odlučili da ne prodaju karte za olimpijske događaje. "Zatvorena petlja" odvaja konkurente i ostalo osoblje od kineske javnosti, navodi agencija Reuters.

Ali razgovori o ratu u Evropi i eskalaciji rivalstva u Aziji značili su da COVID teško da je najveća odvratnost od sporta. Sjedinjene Države i druge zemlje odbile su da pošalju dostojanstvenike u Peking, navodeći navodne povrede ljudskih prava, što Peking negira.


Uloga Kine u globalnom sportu takođe je bila pod oštrim kritikama poslednjih meseci zbog slučaja teniserke Peng Šuai. Ženska teniska turneja otkazala je događaje u Kini rekavši da se plaši za njenu sigurnost nakon što se činilo da je optužila visokog zvaničnika za seksualni napad. Kineski mediji su prikazali Pengove javne nastupe, uključujući prošlogodišnji video telefonski razgovor sa šefom Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasom Bachom.

Zbog pandemije, zvanice koje su bile u posjeti na Olimpijskim igrama bile su prve službene posjete Pekingu u više od dvije godine. Počasni gost je očigledno bio Putin. Ruski lider - koji je bio domaćin svojih zimskih Olimpijskih igara 2014. samo nekoliko dana prije nego što je poslao trupe da zauzmu ukrajinsko poluostrvo Krim - zahvalio je Xiju što ga je pozvao, dodajući: "Iz prve ruke znamo da je ovo ogroman posao."


U zajedničkoj rusko-kineskoj izjavi, Peking je podržao dugogodišnji poziv Rusije NATO-u da zaustavi svoje širenje - centralni zahtjev Moskve u sporu sa zapadnim zemljama koje kažu da vjeruju da se Putin sprema za rat u Ukrajini. Rusija, koja je rasporedila više od 100.000 vojnika na ukrajinsku granicu, poriče da planira invaziju, ali kaže da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ukoliko se ne ispune zahtjevi, uključujući zabranu pridruživanja Ukrajini ikada.

Moskva je sa svoje strane rekla da u potpunosti podržava stav Pekinga o Tajvanu i da se protivi nezavisnosti Tajvana u bilo kom obliku.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.