10.2.2022. 8:26
0
Koronavirus potvrđen u Tongi, izvor zaraze nepoznat
Varijantom omikron koronavirus je prvi je put ušao u Tongu nakon prošlomjesečne vulkanske erupcije, potvrdili su dužnosnici u četvrtak, jer se broj slučajeva Covid-19 u kraljevstvu gotovo udvostručio na 64.

Ministar zdravstva Saia Piukala rekao je da je u posljednja 24 sata otkriven 31 novi slučaj, što je rekord za tu otočnu državu koja je bila bez virusa do prošlomjesečne erupcije vulkana, izvještava AFP.

Piukala je rekao da su uzorci poslani u Australiju potvrdili da je varijanta virusa koji se širi u Tongi visoko prenosivi soj Omikron. Izvor zaraze koronavirusom ostaje nepoznat, ali sumnja je pala na brodove koji su dostavljali pomoć iz zemalja uključujući Australiju, Kinu, Francusku, Japan i Novi Zeland uprkos strogim karantinskim pravilima o rukovanju robom.


Australski  dužnosnici  iz ministarstva odbrane negirali  su da je koronavirus na Tongu prenesen s ratnog broda HMAS Adelaide, čiji dio posade je bio poztivan na Covid, rekavši da brod nije iskrcao svoje humanitarne zalihe u pristaništu u Nuku'alofi, gdje je virus prvi put otkriven.

Nacija od oko 100.000 ljudi i dalje je u izolaciji, uz naredbe o ostanku kod kuće, što znači da su sva poduzeća i škole zatvorena, a samo firme koje pružaju osnovne usluge mogu raditi. Karantinska  ograničenja ometaju napore za pomoć nakon što je vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai eruptirao snagom za koju su naučnici rekli da je moćnija od nuklearne bombe.


Eksplozija je izazvala ogromne valove cunamija i prekrila otočnu državu otrovnim pepelom, odnijevši tri života. Prema podacima UN-a, oko 87 posto stanovnika Tonge primilo je dvije doze vakcine.

Komunikacija ostaje problem nakon što je erupcija presjekla podmorski kabl koji povezuje Tongu sa svijetom. Tonga Cable Limited je ove sedmice saopćio da je brod za popravak kabla pronašao slomljene krajeve veze, ali je šteta bila veća od očekivanog, što znači da je malo vjerojatno da će biti popravljeno prije 20. februara.


U međuvremenu se koriste rezervne satelitske veze, ali  je kapacitet ograničen te su međunarodne komunikacije i dalje su teške za većinu stanovnika Tonge. Tonga je do prije erupcije vulkana bila jedna od rijetkih zemalja koja nije imala  korona virus.


(FENA/  K.Bešlija) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.