19.2.2022. 22:47
0
Protesti u Kanadi: Policija potiskuje demonstrante u Ottawi
Policija u glavnom gradu Kanade, Ottawi, približila se centru protesta koji se već tri sedmice održavaju u toj zemlji, usmjerenih protiv mjera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Više od 100 ljudi je uhapšeno, dok je na desetine vozila zaplijenila policija tokom drugog dana masovne policijske akcije usmjere protiv učesnika protesta.

Neki učesnici protesta koji su se opirali hapšenju bačeni su na zemlju i ruke su im bile vezane na leđima. Policija je također optužila demonstrante da su bacali kanistere na policajce.

Policajci su u subotu izašli na više ulica, tokom jedne od najvećih policijskih operacija u historiji Kanade. Vlasti su sada napredovale u srce zone protesta, pored brda kod zgrade Parlamenta.

Rastjerivanje takozvanog “Konvoja slobode” počelo je u petak ujutro, kada su se stotine policajaca, od kojih su neki držali palice, spustili na mjesto okupljanja učesnika protesta u centru Ottawe.

No, neki su odbili otići, formirajući red ispred policajaca koji su se približavali, držeći se za ruke i pjevajući nacionalnu himnu, javio je BBC.

Policija je uputila poziv učesnicima protesta da se raziđu naglašavajući da su im dali dovoljno vremena za to, a oni su sada, kažu napali policiju i konjicu.

Policija Ottawe postavila je oko 100 policijskih kontrolnih tačaka oko glavnog mjesta protesta, kao i pored velike poslovne i stambene četvrti u centru grada kako bi spriječila učesnike protesta da uđu u to područje. Policija je u petak zaplijenila 21 vozilo.

- Radit ćemo dan i noć dok se ovo ne završi - kazao je privremeni načelnik policije Ottawe Steve Bell.

Dvoje predvodnika konvoja kamiondžija trebali su se pojaviti na sudu u petak. Tamara Lich i Chris Barber optuženi su za nedolično ponašanje, a Barber se također suočava s optužbom za ometanje javnog reda i mira.

Ono što je počelo krajem januara kada je konvoj kamiona krenuo u Ottawu kako bi se suprotstavio obaveznoj vakcinaciji za kamiondžije koji prelaze američko-kanadsku granicu preraslo je u šire protivljenje ograničenjima uvedenim zbog pandemije.

Kanadski Donji dom i Senat otkazali su sjednice u petak zbog policijske akcije oko zgrada parlamenta. Parlamentarci su trebali raspravljati o odluci premijera Justina Trudeaua da se pozove na zakon o vanrednim situacijama koji se nikada prije nije koristio.

Zakon daje vladi dodatne ovlasti u vrijeme krize i korišten je za nametanje zabrane javnog okupljanja u nekim dijelovima Ottawe i zabranjuje putovanje u zonu protesta i dovođenje djece u to područje, među ostalim mjerama.

Vlasti su prošlog vikenda zaustavile ekonomski najštetniju blokadu na mostu koji povezuje Windsor, Ontario, s američkom državom Michigan. Protesti kamiondžija na drugim graničnim prijelazima u Couttsu u Alberti i Emersonu u Manitobi završili su ove sedmice.

Mnogi stanovnici Ottawe izrazili su frustraciju lokalnom policijom, rekavši da nije učinjeno dovoljno da se protest, koji je paralizirao dijelove grada oko parlamenta i utjecao na lokalne kompanije, zaustavi. Šef policije podnio je ostavku zbog takvih optužbi građana.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.