24.2.2022. 9:23
0
Žestoke borbe bjesne u Donbasu, saopćio šef tamošnje milicije
FOTO: AP / Alexei Alexandrov
Kontaktna linija je navodno postala mjesto velikih sukoba, prenose izvori informacija s ratišta u Ukrajini.

Izbile su žestoke borbe između ukrajinskih snaga i trupa lojalnih otcijepljenoj republici Donjeck, objavio je u četvrtak ujutro glasnogovornik milicije separatističke regije. Eduard Basurin je u saopćenju rekao da "oružane snage Donjecke Narodne Republike napadaju položaje ukrajinske vojske duž cijele linije dodira, koristeći sva sredstva za uništavanje koja su im dostupna", rekao je, javlja RT.

Ranije istog jutra, rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je započelo napade na vojne ciljeve širom Ukrajine, uz eksplozije koje su se čule u većim gradovima.

Vijest je uslijedila nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao naredbu kojom se odobrava hitna upotreba sile u sklopu "specijalne operacije" u Donbasu. Pozivajući se na zahtjeve lokalnih lidera za podršku, Putin je rekao da će "preduzeti odlučne i hitne mjere" za "demilitarizaciju" i "denacizaciju" Ukrajine.


Kijevski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izdao je saopštenje u kojem je izjavio da je Moskva "upravo pokrenula invaziju na Ukrajinu punog razmjera". Prema njegovim riječima, "ovo je rat agresije. Ukrajina će se braniti i pobijedit će", insistirao je. "Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje.", prenosi to RT u izbvještaju s ratišta.

Ruski predsjednik je u ponedjeljak navečer najavio da će priznati dvije otcijepljene regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne države. Obojica su proglasili autonomiju od Kijeva nakon Majdana 2014. i od tada su u sukobu s vladinim snagama. Prema Putinovim riječima, diplomatski napori da se riješi spor su propali.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.