4.3.2022. 14:37
0
Iran ne želi da se novim sporazumom prekrše njegove 'crvene linije'
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian izjavio je u petak da “žurba” Zapada da se postigne nuklearni sporazum “ne može spriječiti poštovanje iranskih crvenih linija”, među kojima su ekonomske garancije.

Pregovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. primiču se vrhuncu, dok se nagovještava mogućnost održavanja sastanka na ministarskom nivou, Takav sastanak, kazao je Amirabdollahian, “zahtjeva puno poštovanje crvenih linija”.

Jalina Porter, glasnogovornica američkog State Departmenta, izjavila je da je mogući sporazum nadohvat ruke, ali je upozorila da još postoje neriješena pitanja.

- Naša delegacija nastavit će s napornim radom na postizanju konačnog i dobrog sporazuma - naveli su iranski mediji riječi koje je Amirabdollahian uputio šefu evropske diplomatije Josepuh Borrellu tokom telefonskog razgovora.

- Spremni smo da ostvarimo dobar i trenutni sporazum. Većini iranskih zahtjeva udovoljeno je u u predstojećem sporazumu - kazao je on.

Među preostalim neriješenim pitanjima su napori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se riješi pitanje nuklearnih materijala za koje agencija sa sjedištem u Beču sumnja da ih Iran nije prijavio.

IAEA je pronašla čestice obogaćenog urana na tri očigledno stare lokacije koje Iran nikada nije objavio i u više navrata je tvrdila sa Teheran nije pružio zadovoljavajuće odgovore.

Iran želi da se istraga IAEA okonča u okviru sporazuma, ali zapadne sile tvrde da je to pitanje van obima sporazuma iz 2015. godine, u kome IAEA nije strana.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi otputovat će u Teheran u subotu, u nadi da će pristati na proces koji bi doveo do okončanja istrage, otvarajući put za širi sporazum, saopćili su diplomati.

Sporazum postignut u 2015. između Irana i svjetskih sila imao je za cilj otežati Iranu da akumulira fisijski materijal dovoljan za proizvodnju atomskog oružja, što Islamska Republika dugo vremena negira.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma u 2018., ponovo uvodeći oštre ekonomske sankcije Teheranu. Iran je odgovorio kršenjem brojnih restrikcija iz sporazuma, prenosi Reuters.


(FENA/ Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.