5.3.2022. 22:34
0
Izraelski premijer nakon susreta s Putinom pričao sa Zelenskim
Izraelski premijer Naftali Bennett susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju danas kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, a kasnije je telefonom razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, rekao je Bennettov glasnogovornik.

Bennett se prema krizi odnosi u suglasju sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i Njemačkom, rekao je jedan izraelski dužnosnik.

Nakon sastanka s Putinom, Bennett se zaputio u Berlin radi razgovara s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, poručio je njegov glasnogovornik. Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s Bennettom prije nego što je otputovao u Moskvu kako bi ga obavijestio o svojim prethodnim razgovorima s Putinom, poručeno je iz Pariza.

“Ostat će u kontaktu s ciljem postizanja primirja, i to u koordinaciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom”, rekao je francuski dužnosnik.

Izrael se na zahtjev Zelenskog ponudio kao posrednik u sukobu između Ukrajine i Rusije premda su dužnosnici ranije isključili mogućnost bilo kakvog napretka u pregovorima.

Bennett se u svom trosatnom sastanku s Putinom u Kremlju također dotakao pitanja velike židovske zajednice koja se zatekla u ratu u Ukrajini. Dvojica vođa su se bavili i obnavljanjem nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Rusija je u subotu rekla da su zapadne sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu postale prepreka za nuklearni sporazum s Iranom. Izrael se protivi bilo kakvom obnavljanju tog sporazuma.

Premda je Izrael, blizak saveznik SAD-a, osudio rusku invaziju i izrazio solidarnost s Kijevom poslavši mu humanitarnu pomoć, također je poručio da će nastaviti komunicirati s Moskvom u nadi da će pomoći ublažavanju krize.

Izrael, koji je dom značajne zajednice imigranata iz bivšeg Sovjetskog Saveza, također je svjestan ruske vojne podrške Bašaru al-Asadu, predsjedniku susjedne Sirije, gdje Izrael redovno gađa vojne mete Irana i Hezbollaha. Komunikacija s Moskvom sprečava nenamjerno uzajamno nanošenje štete između izraelskih i ruskih snaga.

Bennett je letio na židovski blagdan šabat, što inače krši pravila židovske vjere, no dozvoljeno je ako je sa svrhom očuvanje ljudskog života, rekao je njegov glasnogovornik.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.