11.3.2022. 12:41
0
Šta mu je: Donalda Trumpa pitali o budućnosti Ukrajine, on počeo govoriti o vjetrenjačama: Ubijaju ptice
U srijedu je bivši predsjednik SAD Donald Trump skoro sat vremena bio u podcastu “Full Send”.

Zašto? Ko zna!, piše CNN. (Podcast ima više od milion pretplatnika na YouTubeu i na njemu su se pojavili Donald Trump mlađi i miljenica MAGA Candace Owens.) Tokom tog razgovora došla je na red tema o Ukrajini i ruskoj invaziji što je dovelo do ove razmjene riječi između domaćina Kylea Forgearda i 45. predsjednika SAD”:

Forgeard: “Šta će se dogoditi sljedeće? Jer se čini da su napetosti visoke. Kako sve ovo završava? Hoće li ovo biti dugoročno? Kako vidite da će se to odvijati?
Trump: “Pa, to sam rekao davno, ako se to dogodi, igramo im na ruku. Zelena energija. Vjetrenjače. Ne rade. Preskupe su. Ubijaju sve ptice. Uništavaju vam krajolike. Pa ipak, ekolozi vole vjetrenjače. Pričam ovo godinama. Vjetrenjače. Ali vjetrenjače su najskuplja energija koju možete imati. I ne rade. I, usput, traju 10 godina i kad počnu hrđati i truhnuti, niko ih nikad ne skine. Samo odu do sljedećeg komadića prerije ili zemlje i unište to.”

Ovo nije šala. To je zapravo ono što je rekao.

Na pitanje kako završava ruska invazija na Ukrajinu, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država počeo je prepirku oko vjetrenjača i kako one ne rade.

Iako je to super čudno s obzirom na pitanje koje mu je postavljeno, to nije neuobičajeno za Trumpa. Bio je dosljedan u vrlo malo stvari u svom životu, ali njegova mržnja prema vjetrenjačama definitivno je jedna od njih.

Kratki dio iz historije: kada je Trump kupio zemljište u Škotskoj za izgradnju golf terena i odmarališta, usprotivio se planu za izgradnju vjetroturbina na obali.

„Želim da vidim okean, ne želim da vidim vjetrenjače“, rekao je Tramp 2006. U govoru u škotskom parlamentu 2012. Trump je otišao dalje. “Ja sam stručnjak za turizam”, rekao je. “Ako svoj krajolik prošarate ovim užasnim, užasnim strukturama, napravit ćete ogromnu štetu… Mnoge zemlje su odlučile da ne žele vjetar, jer on ne funkcionira bez ogromnih subvencija, ubija ogromne količine ptica i divlje životinje, a postoji i mnogo drugih razloga.”

Trump je na kraju izgubio tu borbu, jer je 2018. izgrađeno 11 vjetroturbina. Tramp je takođe često kritikovao vjetrenjače tokom svog predsjedničkog mandata. U govoru 2019. republikancima u Predstavničkom domu, Trump je rekao: “Ako imate vjetrenjaču bilo gdje u blizini svoje kuće, čestitam, cijena vaše kuće je upravo pala za 75 posto. I kažu da buka uzrokuje rak.”

Kasnije te iste godine, Trump je krenuo na još jedan retorički govor protiv vjetrenjača. “Nikad nisam razumio vjetar. Znate, ja jako poznajem vjetrenjače”, rekao je Trump. “Bučne su. Ubijaju ptice. Želite li vidjeti ptičije groblje? Idite jednog dana ispod vjetrenjače. Vidjet ćete više ptica nego što ste ikada vidjeli u životu.”

Dakle, da. On zaista ne voli vjetrenjače.
 
Šta je Trump pokušao reći u svom odgovoru o Ukrajini u srijedu? Ako moramo nagađati, on je želio da govori o tome kako Amerika mora da postane energetski nezavisnija, u čemu se slažu on i predsjednik Joe Biden, kako ne bi zavisili od nafte iz zemalja poput Rusije i Irana. I da su taj proces energetske nezavisnosti usporili liberali koji se zalažu za “zelenu energiju”, a ne za više energije na bazi fosilnih goriva.

“Ali, čovječe, u Trumpovom odgovoru ima puno izostavljanja misli. Samo velike logičke praznine i, znate, objašnjenja za ono što on govori. Sve što znam je da on misli da su vjetrenjače loše. Kao, stvarno loše”, zaključuje u svom osvrtu novinar CNN-a.


(Admir O.)

TrumpSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.