14.3.2022. 9:29
0
Problem u Kini: Da li je Covid-19 u fazi povratka?!
FOTO: Reuters
Vjerovatno nikada nije dobro vrijeme da se pandemija Covid-19 vrati, ali sve veći broj slučajeva u Kini tokom vikenda dolazi u trenutku kada bi globalna ekonomija mogla bez još jednog sloja stresa za svoje već rastegnute lance snabdijevanja, piše to Reuters.

Dva vodeća ukrajinska dobavljača neona, koji proizvode oko polovinu svjetske ponude ključnog sastojka za proizvodnju čipova, obustavili su rad, prijeteći da će podići cijene i pogoršati nestašicu poluvodiča. 

Jutros su kineske dionice pale jer su domaći slučajevi Covid-19 skočili na dvogodišnji maksimum, što je navelo pekinška tehnološka i finansijska središta da uvedu ograničenja. Koliko će se epidemija pokazati ozbiljnom i koliko će bola donijeti globalnoj ekonomiji, može se samo nagađati, ali ekonomske posljedice ruske invazije na Ukrajinu već uzimaju težak danak, navodi se u objavi agencije Reuters.

Analitičari su počeli da skraćuju procjene korporativnih prihoda, a Evropska centralna banka je u četvrtak smanjila svoj cilj rasta za 2022. na 3,7% sa 4,2% uz povećanje prognoze inflacije na 5,1%.

Ove sedmice sve će oči biti uprte u podatke Federalnih rezervi i američkih indeksa cijena proizvođača (PPI) za koje se očekuje da će pokazati godišnji skok od 10% u utorak, što će dobro postaviti pozornicu za povećanje kamatnih stopa. Brzi pogled na brzo rastuću popularnost upita za pretraživanje za 'stagflaciju' na Google Trends potvrđuje da jastrebovi i golubovi centralnih banaka nisu jedini koji brinu o skoku cijena nafte i višim stopama koje usporavaju ekonomiju.


U međuvremenu, i panevropski STOXX 600 i Wall Street-ov S&P 500 pali su za preko 11% od početka godine do danas, ali jutrošnje fjučerse ukazuju na pozitivan početak sedmice. Sa slabom vidljivošću na makro frontu, trgovina ovih proteklih sedmica bila je fokusirana na vijesti iz rata u Ukrajini i na diplomatske napore da se on okonča.

U petak su dionice skočile kada je ruski predsjednik Vladimir Putin primijetio "određene pozitivne pomake" u pregovorima, a investitori i trgovački algoritmi će tražiti bilo kakav znak da bi kriza mogla nekako deeskalirati kako se pregovori nastave danas.


KLJUČNI DOGAĐAJI KOJI BI TREBALI DATI VIŠE SMJERA TRŽIŠTIMA, PROČITAJTE VIŠE U PONEDJELJAK:

- Februarska WPI inflacija u Indiji ubrzava se na 13,11% g/g

- Njemačka veleprodajne cijene u februaru +1,7% m/m, +16,6% g/g

- Ministri finansija evrozone sastali se o fiskalnom stavu za 2023. godinu, bankarska unija

- Govornici ECB-a: predsjednica Christine Lagarde, kao i članovi odbora Fabio Panetta i Frank Elderson

- Britanske cijene kuća Rightmove



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.