14.3.2022. 21:06
0
SAD upozorava Kinu na implikacije podrške Rusiji u ratu u Ukrajini
Savjetnik predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u ponedjeljak visokog kineskog dužnosnika na kinesku podršku Rusiji u ukrajinskoj invaziji, iako je Kremlj porekao izvještaje da je tražio kinesku vojnu opremu za korištenje u ratu.

Američki savjetnik Jake Sullivan i viši kineski savjetnik za vanjsku politiku Yang Jiechi sastali su se u Rimu, a Bidenova administracija je sve više zabrinuta da Kina koristi rat u Ukrajini kako bi unaprijedila dugoročni interes Pekinga u njegovoj konkurenciji sa Sjedinjenim Državama, piše Associated Press. 

Sullivan je tražio jasan stav Pekinga i ponovno upozorio Kinu da bi pomoć Rusiji, uključujući i pomoć u izbjegavanju sankcija koje su uveli SAD i zapadni saveznici, bila skupa za njih.

- Savjetnik za nacionalnu sigurnost i naša delegacija izravno su i vrlo jasno iznijeli našu zabrinutost u vezi s podrškom Narodne Republike Kine Rusiji nakon invazije i implikacijama koje bi takva podrška imala za odnos Kine ne samo s nama, već i za njihove odnose širom svijeta - rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Prije pregovora, Sullivan je otvoreno upozorio Kinu da ne pomaže Rusiji da izbjegne kaznu zbog globalnih sankcija koje su pogodile rusku ekonomiju. Ponovio je kako SAD neće dopustiti da se to nastavi. Rusija je, međutim, u ponedjeljak porekla da joj je potrebna pomoć Kine.

- Ne, Rusija ima vlastiti potencijal za nastavak operacije koja se, kako smo rekli, odvija u skladu s planom i bit će dovršena na vrijeme i u potpunosti - rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina.
(FENA/ Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.