15.3.2022. 8:56
0
MVP Japana Yoshimasa Hayashi: Potrebna reforma Vijeća sigurnosti UN-a, pokazala je to Ruskij napadom na Ukrajinu
Japanski ministar vanjskih poslova rekao je u utorak da je ruska invazija na Ukrajinu pokazala potrebu za reformom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojem ta zemlja ima stalno sjedište.

Ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je na redovnoj konferenciji za novinare da će Japan učiniti sve da reformiše Vijeće, a istovremeno je uputio apel da njegova zemlja postane stalna članica, prenosi Reuters. 

Krajem februara, Ruska Federacija stavila je veto na rezoluciju kojom se osuđuju napadi u Ukrajini na glasanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN). Tokom glasanja u Vijeću izglasano je 11 "za" nacrt rezolucije, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili suzdržani. Rusija je iskoristila pravo veta i glasala protiv nacrta.

Nacrt zakona koji su Vijeću podnijeli Sjedinjene Američke Države i Albanija osuđuje napade Rusije na Ukrajinu i zahtijeva njeno momentalno povlačenje s ukrajinskog teritorija. Pet članica VSUN-a (Rusija, SAD, Francuska, Velika Britanija i Kina) imaju pravo veta kako bi spriječile bilo koju rezoluciju, navodi se u tekstu Reutersa.

Da bi bilo koja rezolucija bila donesena na VSUN-u, potrebno je odobrenje najmanje 9 od ukupno 15 članova, pod uslovom da se niko od pet stalnih članica tome ne protivi.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.