16.3.2022. 8:40
0
Zelenski poručio: Trebat će vremena da se pregovori s Rusijom završe u interesu Ukrajine
Trebat će vremena da se pregovori s Rusijom završe u interesu Ukrajine, ocijenio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoobraćanju, javlja Ukrinform.

- Sastanci se nastavljaju. Kako sam obaviješten, stavovi u pregovorima zvuče realnije. Međutim, još je potrebno vrijeme da odluke budu u interesu Ukrajine – naglasio je.

Zelensky je dodao da će za vrijeme pregovora ukrajinski borci i dalje braniti zemlju na svim frontovima. Četvrti krug pregovora između Ukrajine i Rusije započeo je 14. marta.

Ukrajinska i ruska delegacija održale su 28. februara prvi krug pregovora u Bjelorusiji i otputovale u svoje glavne gradove na konsultacije o daljnjim odlukama. Savjetnik predsjednika Mikhailo Podoliak istaknuo je da su pregovori bili teški, ali bez ikakvih obveznih ultimatuma. Dalje, 3. marta održan je drugi krug razgovora.


Prema riječima Podoliaka, ukrajinska delegacija nije postigla rezultate koje je očekivala u razgovorima s Rusijom. Istovremeno, obje strane su se dogovorile da će zajednički osigurati humanitarne koridore za evakuaciju civila, kao i za dostavu lijekova i hrane do mjesta koji su pod udarom, uz mogućnost privremenog prekida vatre za vrijeme evakuacije.  

Tokom trećeg kruga razgovora s ruskom delegacijom, koji je održan 7. marta, ukrajinska delegacija dobila je pozitivne rezultate u kontekstu logistike humanitarnih koridora.


(FENA/  Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.