18.3.2022. 18:07
0
WHO: Pandemija Covida 'daleko od kraja'
Glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavila je u petak da je još dugačak put do okončanja pandemije COVID-19, pozivajući se na povećnje broja zaraženih u posljednjim sedmičnm brojkama.

Agencija UN-a za javno zdravstvo ranije je saopćila da bi se akutna faza pandemije mogla okončati u ovoj godini, ali da to zavisi od toga koliko brzo se ispunjava ciljna cifra vakcinacije 70 posto stanovništva, između ostalih faktora.

Odgovarajući na novinarsko pitanje na brifingu za novinare u Ženevi o tempiranju kraja pandemije, glasnogovornica Margaret Harris izjavila je da je to “daleko od kraja”.

- Definitivno smo u jeku pandemije – dodala je.

Nakon više od mjesec dana kako je broj zaraženih opadao, brojke su počele da se povećavaju širom svijeta u prošloj sedmici, dok se lockdown uvode u Aziji i kineskoj pokrajini Jilin koja se bori da suzbije epidemiju.

Kombinacija faktora izaziva širenje zaraze, među kojima je i visoko prenosiva omikron varijanta virusa i njena podvarijanta BA.2, te ukidanje restriktivnih mjera, saopćio je WHO, prenosi Reuters .


(FENA/ Mersad G.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.