5.4.2022. 12:38
0
Kličko: Svaki euro koji pošaljete u Rusiju je "krvavi novac"
Gradonačelnik Kijeva pozvao je evropske političare da prekinu sve komercijalne veze sa Moskvom, rekavši u utorak da su sva plaćanja Rusiji "krvavi novac" koji bi podstakao ono što je nazvao "genocidom nad Ukrajincima".

Sjedinjene Države i Evropa planiraju nove sankcije nakon što su pronađeni mrtvi civili u gradovima u blizini Kijeva, uključujući plitku masovnu grobnicu u Buči, ali se izvoz ruskog gasa u Evropu nastavlja. 

Moskva je odbacila izvještaje o ubistvima civila u Buči kao "lažne" s ciljem diskreditacije Rusije.

- Svaki euro, svaki cent koji dobijete iz Rusije ili koji pošaljete u Rusiju je krvavi novac i krv ovog novca je ukrajinska krv, krv ukrajinskog naroda - rekao je Vitalij Kličko, obučen u vojničku odjeću na konferenciji gradonačelnika u Ženevi putem video linka.

- Ne možete biti polutrudna. Trenutno je rat crno-bijel. Jeste li za mir i podržavate Ukrajinu ili podržavate agresore, Rusiju? - dodao je u poruci političarima.

Kličko je opisao kako je u posljednja dva dana vidio tijela civila tokom posjeta Buči i drugim gradovima u blizini Kijeva. Automobil sa bijelom zastavom i slovima "djeca" spolja bio je upucan, a unutra je bilo krvi, rekao je on, dodajući da zvaničnici traže tijela putnika.

Rusija je odbacila bilo kakve optužbe vezane za ubistvo civila i rekla da će na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak iznijeti "empirijske dokaze" koji dokazuju da njene snage nisu bile umiješane. 

(Fena / Aldina R.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.