9.4.2022. 9:53
0
Broj hodočasnika na hadžu ograničen na milion, mogu ići samo osobe mlađe od 65 godina
Saudijska Arabija je saopćila da će ove godine dopustiti da milion ljudi obavi hadž – kako unutar, tako i izvan kraljevstva.

Ministarstvo hadža i umre Kraljevine Saudijske Arabije saopćilo je da će godišnje muslimansko hodočašće u Mekku, najsvetije mjesto u islamu, biti dopušteno samo osobama koje su u potpunosti vakcinisane protiv COVID-a 19 i koje su mlađe od 65 godina, javlja Al Jazeera Balkans.

Hodočasnici iz inostranstva također će prije polaska za Saudijsku Arabiju morati imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dok će u Mekki biti preduzete zdravstvene mjere kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Očekuje se da će Hadž biti održan u julu ove godine, a broj hodočasnika iz svake zemlje će biti ograničen prema posebnom sistemu.

Zbog pandemije, broj hodočasnika je prošle godine bio ograničen na nekoliko hiljada, dok je godinu ranije hadž obavilo samo 1.000 osoba. Prije pandemije, godišnje je na hadž u Saudijsku Arabiju putovalo oko 2,5 miliona ljudi.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.