17.4.2022. 18:56
0
Zelenski pozvao Macrona da dođe i uvjeri se da Rusi izvode genocid
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Emmanuela Macrona da dođe u Ukrajinu i osobno se uvjeri da ruske snage provode "genocid", što je pojam koji njegov francuski kolega zasad ne želi upotrijebiti.

“Razgovarao sam s Emmanuelom”, rekao je Zelenski u razgovoru za američku mrežu CNN koji se vodio u petak a emitiran je u nedjelju. 

“Mislim da želi potaknuti Rusiju na dijalog”, dodao je, obrazlažući odbijanje francuskog čelnika da osudi “genocid” u Ukrajini, za razliku od američkog predsjednika Joea Bidena.

Ukrajinski predsjednik je u srijedu rekao da to odbijanje francuskog kolege “veoma boli”.

“Rekao sam mu da bih htio da razumije kako nije riječ o ratu, kako to nije ništa drugo nego genocid. Pozvao sam ga da dođe kad bude imao priliku”, rekao je Zelenski za CNN. “Doći će i vidjeti, siguran sam da će onda razumjeti”.

Emmanuel Macron koji je usred kampanje za drugi predsjednički mandat na izborima koji se u sljedeću nedjelju održavaju u Francuskoj, rekao je u četvrtak da pravni stručnjaci, a ne političari, moraju ocijeniti je li riječ o “genocidu” te da “sudjelovanje u verbalnoj eskalaciji” neće pomoći Ukrajini.

U razgovoru objavljenom u nedjelju ukrajinski predsjednik je rekao da želi da Joe Biden posjeti Ukrajinu pošto je ove sedmice iznenadio izjavom da ruske snage provode “genocid”.

“Mislim da će doći, ali naravno on o tome odlučuje, to ovisi o sigurnosnoj situaciji”, dodao je. “Mislim da kao predsjednik Sjedinjenih Država treba doći i vidjeti”.

“Bit će nam drago da dođe u našu zemlju, to bi bila velika poruka potpore za nas”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u razgovoru za drugu američku mrežu, CBS, koji je također emitovan u nedjelju.

Po njegovim riječima, “lični susret dvojice predsjednika”, Bidena i Zelenskog, “mogao bi otvoriti put novoj pošiljci američkog oružja Ukrajini i pregovorima o mogućem političkom rješenju sukoba”.

Američka vlada razmišlja o slanju izaslanika u Kijev, ali Bijela kuća zasad ne želi visokorizično putovanje predsjednika Bidena.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.