18.4.2022. 16:13
1
Policija u Francuskoj tuče ženu s mahramom nasred ulice: "Da, udario sam je, imam ovlaštenja da to uradim"
Snimak koji pokazuje kako francuska policija napada dvije muslimanke sa mahramama izazvao je bijes na društvenim mrežama.

Na snimku napravljenom 14. aprila, francuska policija koristi nesrazmjernu silu protiv dvije žene sa hidžabom nasred ulice u gradu Asnieres-sur-Seine, tukući jednu od njih, a drugu pokušavajući gurnuti na zemlju.

Dok je policija udarila jednu od njih u glavu, čuje se kako žena koja snima video govori: "Hej, snimam, pusti je. Ošamario (ženu) i udario je".

Kasnije je žena koja je snimila incident izašla iz svog automobila i otišla u policiju da kaže da je ona to snimila.

- Da, udario sam je, imam ovlaštenja da to uradim - rekao je policajac.

Dok je oštro postupanje policije izazvalo bijes na društvenim mrežama, korisnici su francusku policiju nazvali "islamofobičnom".

- Pokušale su preći cestu, jer li to uopće zločin vrijedan upotrebe sile; U kakvom svijetu to živimo; Sramite se, svijet vas gleda... - neki su od komentara korisnika društvenih mreža.

U opisu video snimke koju je objavila TRT na društvenim mrežama navodi se da "su policajci zaglavili u saobraćaju i uključili sirenu kako bi krenuli dalje. U međuvremenu, žene sa mahramama, koje su imale prednost, pokušale su da pređu put, ali su policajci izašli iz automobila i nisu im dozvolili da prođu i tukli ih".

Policijska uprava Pariza saopćila je na društvenim mrežama da je policijski patrolni tim uključio sirenu kako bi reagiralo na vozilo koje krši pravila, a uprkos hitnosti, dvije žene su pokušale preći cestu, "ne poštujući policiju i naljutivši ih".

Situacija je izmakla kontroli jer je masa bila umiješana, a policija će podnijeti prijavu protiv dvije žene, dodaje se.

Incident dolazi u vrijeme kada se Francuskom ponovo rasplamsava politička rasprava o pravima žene da na javnom mjestu bude s mahramom na glavi.

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.