21.4.2022. 16:53
0
Biden najavio novi program za izbjeglice i 800 miliona dolara pomoći Ukrajini
FOTO: NBC
Američki predsjednik Joe Biden najavio je u četvrtak novi program pod nazivom 'Ujedinjavanje za Ukrajinu' koji će omogućiti pojednostavljen proces za Ukrajince koji žele doći u Sjedinjene Države.

Ovaj potez dio je Bidenove obaveze da prihvati do 100.000 ljudi koji bježe iz ratom razorene Ukrajine i osmišljen je kako bi se Ukrajinci odlučili za dolazak u SAD.

Dužnosnici administracije rekli su u četvrtak da mnogi Ukrajinci još uvijek planiraju ostati u Evropi, ali se očekuje da će novi program pružiti pomoć većini koji odluče da dođu.

Sjedinjene Države će zabraniti ulazak brodova povezanih s Rusijom u američke luke, prema dužnosniku koji je upoznat s tim pitanjem, javlja CNN.

Ruski brodski saobraćaj čini relativno mali postotak ukupne lučke aktivnosti u SAD-u, ali je taj potez u skladu sa zabranom ruskih aviona u američkom zračnom prostoru koju je ranije najavila administracija predsjednika Joea Bidena.

Pored novog programa za izbjeglice američki predsjednik Joe Biden najavio je dodatnu sigurnosnu pomoć Ukrajini, dok njegova administracija radi na jačanju snaga zemlje koje se bore protiv ruske invazije.

- Danas najavljujem 800 miliona dolara kako bih dodatno povećao sposobnost Ukrajine da se bori na istoku, u regiji Donbas - rekao je Biden iz Rooseveltove sobe u Bijeloj kući, dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove, sa streljivom.

Biden je rekao da je Rusija "preusmjerila" svoju kampanju na osvajanje novog teritorija u istočnoj Ukrajini, zbog čega je protok zapadne vojne pomoći ključan.

- Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri rade što je brže moguće kako bi nastavili pružati Ukrajini oružje koje im je potrebno - rekao je Biden.

Američki predsjednik je također rekao da je dijeljenje obavještajnih podataka prioritet dok se rat nastavlja.

- Dijelimo i nastavit ćemo dijeliti značajne pravovremene obavještajne podatke s Ukrajinom kako bismo im pomogli u borbi protiv ruske agresije - rekao je.


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.