30.4.2022. 14:17
0
Al-Kadhemi: Bliži se kraj tenzija između Irana i Saudijske Arabije
Bliži se kraj dugogodišnjim tenzijama između regionalnih rivala Irana i Saudijske Arabije, rekao je irački premijer Mustafa al-Kadhemi u intervjuu u subotu.

Irak, susjed obje zemlje, bio je domaćin pet rundi pregovora u protekloj godini s ciljem obnavljanja veza između muslimanske sunitske Saudijske Arabije i Irana sa šiitskom većinom, javlja AFP.

Nakon posljednje runde pregovora u Bagdadu, irački zvaničnici zvučali su sve optimističnije, govoreći o skoroj šestoj sjednici, pa čak i idući tako daleko da su podigli izglede za nastavak diplomatskih odnosa prekinutih 2016. godine.

Iran i Saudijska kraljevina podržavaju suparničke strane u nekoliko zona sukoba širom regije, uključujući Jemen gdje pobunjenike Hute podržava Teheran, a Rijad predvodi vojnu koaliciju koja podržava vladu.

Iranski demonstranti su 2016. napali saudijske diplomatske misije u Iranu nakon što je kraljevina pogubila šiitskog imama Nimra al-Nimra.

(FENA/A. Balićevac) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.