5.5.2022. 18:24
0
Španija oslobodila Anatolija Šariya
Sudija u Španiji u četvrtak je naredio privremeno oslobađanje Anatolija Šariya, ukrajinskog političara i blogera optuženog za izdaju u svojoj domovini.

Šariy je uhapšen u srijedu u priobalnom gradu Tarragona po međunarodnoj potjernici koju je izdala Ukrajina, saopćio je španski Nacionalni sud. U sudskim dokumentima se navodi da je Šariy optužen za “izdaju države i podsticanje na mržnju”.

Šariyu, koji je živio u Španiji od 2019., naređeno je da preda pasoš i da ostane u zemlji. Sud je saopćio da zvaničnici u Ukrajini sada imaju 40 dana da zvanično predstave zahtjev za njegovo izručenje.  Šariyevo hapšenje objavila je ukrajinska služba sigurnosti u četvrtak, koja tvrdi kako ima razloga za vjerovati da je Šariy “djelovao uime stranih entiteta”.

Šariy, osnivač političke stranke za koju brojni Ukrajinci vjeruju da je proruska, glasan je i aktivan kritičar ukrajinske vlade.

Ukrajinski mediji javili su da je jedan od članova stranke izjavio u februaru, uoči početka rata, da je Šariyu odobren azil u Evropskoj uniji, prenosi AP.


(FENA/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.