6.5.2022. 8:23
0
Biden imenovao novu glasnogovornicu, prvu crnkinju i otvorenu lezbijku na toj dužnosti
Američki predsjednik Joe Biden imenovao je novu glasnogovornicu Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, prvu crnkinju i otvorenu lezbijku na toj dužnosti, istaknuvši njeno dosadašnje iskustvo, talent i iskrenost.

Karine Jean-Pierre bila je zamjenica glasnogovornice Jen Psaki, a dužnost će preuzeti 13. maja, saopćila je Bijela kuća.

“Ona će biti prva crnkinja, otvoreno LGBTQ+ osoba” na tom mjestu, napisala je na Twitteru Psaki, koja je od samoga početka najavljivala da će se povući tokom mandata. “Ona će dati svoj glas brojnim osobama i omogućiti mnogima da sanjaju velike snove”, dodala je.

Psaki iz Bijele kuće odlazi na televizijski kanal MSNBC, prenose američki mediji.

Karine Jean-Pierre (44) rodila se na Martiniqueu. Njeni roditelji, porijeklom s Haitija, emigrirali su u Sjedinjene Države. Odrasla je u New Yorku, gdje je njen otac radio kao vozač taksija, a majka se brinula za kućanstvo.

Živi s novinarkom CNN-a i imaju jednu kćer.

Jean-Pierre je završila ugledni univerzitet Columbia i nakon toga ušla u politiku, često ističući kako je životni put njene porodice, primjer “američkoga sna”, odredio njenu karijeru.

Radila je u obje kampanje Baracka Obame i nakon toga u kampanji Joea Bidena.

“Ja predstavljam sve što Donald Trump mrzi”, rekla je 2018. godine u videu za organizaciju MoveOn, u kojoj je neko vrijeme bila jedna od glavnih figura.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.