6.5.2022. 13:37
0
Britanski premijer Johnson izgubio uporišta u Londonu na lokalnim izborima
Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona izgubila je kontrolu nad tradicionalnim uporištima u Londonu i doživjela neuspjehe na drugim mjestima na lokalnim izborima, a birači su kažnjavali njegovu vladu zbog niza skandala.

Kako su rani rezultati ukazivali na to da je Johnson, bivši gradonačelnik Londona, gubio podršku u jugoistočnoj Engleskoj, njegove pristalice su u petak poručile da nije vrijeme za svrgavanje lidera za kojeg su rekli da još uvijek može "uraditi puno stvari" kako bi pomogao ekonomiji.

Johnsonova stranka izgubila je u Wandsworthu, uporištu konzervativaca sa niskim porezima od 1978. godine, što je dio trenda u britanskoj prijestolnici gdje su birači koristili izbore da izraze bijes zbog krize troškova života i novčanih kazni izrečenih premijeru jer je prekršio svoja vlastita pravila lockdowna u jeku COVID-19 pandemije.


Po prvi put, opoziciona Laburistička partija pobijedila je u vijeću Westminstera, okruga u kojem se nalazi većina vladinih institucija. Konzervativci su također izgubili kontrolu nad općinom Barnet, koju je stranka držala na svim izborima osim na dva od 1964. godine.

- Fantastičan rezultat, apsolutno fantastičan. Vjerujte mi, ovo je velika prekretnica za nas - rekao je lider laburista Keir Starmer pristalicama stranke u Londonu.

Ukupni zbroj koji će biti objavljen kasnije u petak ponudit će najvažniji pregled javnog mnijenja otkako je Johnson osvojio najveću većinu Konzervativne stranke u više od 30 godina na nacionalnim izborima 2019.


Glasački listić je izborni test za Johnsona otkako je postao prvi britanski lider u živom sjećanju koji je prekršio zakon dok je bio na vlasti. Prošlog mjeseca je kažnjen jer je prisustvovao rođendanskom okupljanju u svojoj kancelariji 2020. godine, prekršivši pravila socijalnog distanciranja koja su tada bila na snazi radi suzbijanja širenja COVID-a.


Gubitak ključnih vijeća u Londonu, gdje su konzervativci gotovo eliminisani, povećat će pritisak na Johnsona, koji se mjesecima bori za svoj politički opstanak i suočava se s mogućnošću dodatnih policijskih kazni zbog njegovog prisustva drugim skupovima koji krše karantin.

Ali s naznakama da se podrška njegovoj stranci zadržala u područjima centralne i sjeverne Engleske koja su podržala izlazak iz Evropske unije 2016. godine, neki konzervativci su rekli da je malo vjerovatno da će Johnsonovi kritičari za sada imati brojke koje bi izazvale političku krizu u državi.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.