10.5.2022. 19:02
0
Prijeti li Evropi energetski kolaps: Ukrajina prekida dio tranzita ruskog gasa
Ukrajinski operater sistema transporta prirodnog gasa upozorio je da bi tranzitni tokovi ka Evropi mogli biti prekinuti jer ruske snage ometaju operacije na čvorišnoj kompresorskoj stanici.

Okupatori ometaju rad gasne kompresorske stanice Novopskov u regiji Lugansk, navodi se u saopćenju ukrajinskog operatera prenosnog sistema. Preko ove stanice ide oko trećine ruskog gasa prema Evropi. Operater je upozorio da će biti primoran da obustavi rad u stanici u slučaju da izgubi kontrolu nad njom. Isključivanje kompresorske stanice znaći da neće biti tranzita kroz Sokhranivku, čvorišnu ulaznu tačku za ruski plin, navodi se.

- Odgovornost za posljedice pada na Rusku Federaciju, rekao je direktor operatera. Okupatori su preduzeli određene radnje uključujući promjenu rada komunikacione opreme i tehnoloških režima u stanici Novopskov, navodi se u saopštenju. Ruski izvoznik Gazprom PJSC još odgovorio na zahtjev za komentar.

Ranije u petak, Gazprom je saopćio da normalno šalje gas Ukrajini za dalji tranzit u Evropu. Narudžbe za isporuku plina su smanjene u odnosu na dan ranije. Međutim, one su u skladu sa zahtjevima klijenata, kažu iz kompanije.

Rusija opskrbljuje oko 40 posto potražnje za plinom u zemljama EU, a oko trećine tog gasa se tranzitira preko Ukrajine, što je čini ključnom osovinom u energetskoj sigurnosti kontinenta. Iako su cijene plina nedavno snižene, kako vrijeme postaje blaže i Evropa dobija skoro rekordne količine tečnog prirodnog gasa, trgovci u Evropi su i dalje na ivici, piše Bloomberg.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.