11.5.2022. 15:30
0
Britanija odbacila prijedloge EU za rješenje trgovinskog spora oko Sjeverne Irske
Britanija je u srijedu odbacila prijedloge Evropske unije za rješavanje spora oko trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku nakon Brexita, u posljednjoj eskalaciji nesporazuma između dvije strane.

Postizanje sporazuma koji bi očuvao mir u Sjevernoj Irskoj i zaštitio bi jedinstveno tržište EU bez uvođenja “tvrde” kopnene granice između britanske pokrajine Sjeverne Irske i države članice EU, Irske, ili granice unutar Ujedinjenog Kraljevstva, uvijek je predstavljalo veliki izazov za London dok je insistirao na svom napuštanju bloka.

Britanija je pristala na protokol koji bi umjesto toga stvorio carinsku zonu između Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, ali sada tvrdi da su tražene birokratske mjere nepodnošljive.

Britanska konzervativna vlada mjesecima prijeti razaranjem protokola, povećavajući rizik od trgovinskog rata s Evropom u vrijeme bujajuće inflacije i izazivajući zabrinutost širom Evrope i u Washingtonu.

Bruxelles je ponudio ublažavanje carinskih provjera u oktobru prošle godine, ali je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila da se taj prijedlog ne bavi suštinom problema “i u nekim instancama nas vraća unazad”

- Cijene su porasle, trgovina je prekinuta i građani Sjeverne Irske pod režimom su različitih zakona i i poreza, za razliku od onih s druge strane Irskog mora, što ih ostavlja bez solidne izvršne vlasti i predstavlja prijetnju po mir i stabilnost – navodi ona u saopćenju.

Truss je naglasila da vlada želi dogovoreno rješenje, ali je dodala de se “neće suzdržati od poduzimanja akcije ukoliko se rješenje za situaciju u Sjevernoj Irskoj ne može pronaći”, prenosi Reuters.

(Fena / Aldina R.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.