12.5.2022. 13:52
0
U SAD-u preko milion smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom
Sjedinjene Države do sada su zabilježile preko milion smrtnih slučajeva uzrokovanim koronavirusom (COVID-19), pokazuju podaci Reutersa, čime je ta nekada nezamisliva prelomnica dostignuta dvije godine nakon prve pojave bolesti u toj zemlji.

Podatak o milion preminulih snažan je podsjetnik na strašne gubitke izazvane pandemijom u vrijeme kada su mnogi počeli polako zaboravljati na opasnost koju ovaj virus predstavlja.

Od posljedica bolesti izazvane korona virusom umro je svaki 327. Amerikanac, odnosno više od ukupnog stanovništva San Francisca ili Seattlea.

Do trenutka kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta 2020. godine proglasila COVID-19 globalnom pandemijom, virus je u SAD-u odnio 36 života.

U mjesecima koji su uslijedili smrtonosni virus proširio se poput šumskog požara, pronalazeći plodno tlo u gusto naseljenim urbanim područjima kao što je New York, da bi zatim dostigao svaki i najudaljeniji kutak te goleme zemlje.

Do juna 2020. godine broj umrlih u SAD-u premašio je ukupan broj poginulih američkih vojnika u Prvom svjetskom ratu, da bi do januara 2021. godine, kada je zabilježeno 405.000 umrlih, premašio američke vojne gubitke u Drugom svjetskom ratu.

U jednom razdoblju u januaru prošle godine u SAD-u je svakodnevno u prosjeku umiralo više ljudi od korona virusa nego što ih je poginulo u napadima na New York 11. septembra 2001. godine.

Sa 6,7 miliona potvrđenih smrti na globalnom nivou, nema puno mjesta na svijetu koja ova bolest nije poharala.

Prema WHO-u, stvarni broj žrtava, koji uključuje one koji su umrli od posljedica komplikacija s COVID-19 te one koji su umrli od indirektnih posljedica izbijanja pandemije – vjerovatno je bliži nivou od 15 miliona, prenosi Al Jazeera.

Iako se do sada svijet većinom počeo vraćati na “staro normalno”, naučnici već rade na novoj booster dozi, jer virus nastavlja mutirati.

“Ni u kojem slučaju nije gotovo”, kazao je nedavno Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena.

“Još uvijek se nalazimo u globalnoj pandemiji”, dodao je. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.