13.5.2022. 19:27
0
Rusija prekida isporuku električne energije Finskoj
Rusija sutra prekida električne energije Finskoj, objavio je dobavljač RAO Nordic, usred rastućih napetosti oko nastojanja Helsinkija da se pridruži NATO-u.

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, u saopćenju kaže da je “prisiljena obustaviti uvoz električne energije” od 14. maja.

“Ova situacija je iznimna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke povijesti”, dodaje se u saopćenju.

Finska mrežna kompanija Fingrid saopštila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije “za sada” biti obustavljena zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju prodatu na tržištu.

Rečeno je da struja iz Rusije čini oko 10% ukupne potrošnje energije u Finskoj.

Nedostajući uvoz može se nadomjestiti na tržištu električne energije uvozom više struje iz Švedske, a dijelom i domaćom proizvodnjom.

Finski čelnici jučer su izjavili da zemlja mora podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO savezu “bez odlaganja”. Kao odgovor, Kremlj je rekao da će Rusija “definitivno” vidjeti finsko članstvo kao prijetnju, a rusko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će Moskva biti “primorana na recipročne korake, vojno-tehničke i druge”.

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.