18.5.2022. 19:56
0
Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za blokadu mirovnih pregovora
Kremlj je saopćio u srijedu da Ukrajina ne pokazuje spremnost za nastavak mirovnih pregovora, ali su zvaničnici u Kijevu optužili Rusiju za nedovoljan napredak u razgovorima.

Posljednji direktni mirovni pregovori o kojima je javljeno održani su 29. marta. Zvaničnici su saopćili da su kontakti nastavljeni “na daljinu”, ali su obje strane u utorak navele da pregovori stagniraju.

- Pregovori ne napreduju, i mi primjećujemo potpunu nespremnost ukrajinske strane da se nastavi ovaj proces - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu.

Novinska agencija Interfax navela je riječi zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenka da Rusija i Ukrajina ne održavaju razgovore “u bilo kojoj formi” i da se Kijev “praktično povukao iz pregovaračkog procesa”.

Savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina za tu situaciju.

- Putin nije spreman da održi razgovore. Jedina šansa (za mir) je destrukcija ruskih okupatora, i kada oni budu spremni da prihvate poraz, što je po mom mišljenju pitanje mjeseci - naveo je on na aplikaciji poruka Telegram.

Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenski ponovio je ponudu da održi direktne razgovore s Putinom prošle sedmice, ali je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog čelnika, izjavio u utorak da su razgovori “na čekanju”, prenosi Reuters.
 


(Fena / Aldina R.) 
  

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.