19.5.2022. 9:10
0
Invazija na Ukrajinu mogla bi uzrokovati globalnu prehrambenu krizu
Ruska invazija na Ukrajinu uskoro bi mogla uzrokovati globalnu prehrambenu krizu koja bi mogla trajati godinama, upozorio je UN.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je rat pogoršao neizvjesnost u pogledu opskrbe hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cijena. Neke bi se zemlje mogle suočiti s dugotrajnom glađu ako se ukrajinski izvoz ne vrati na prijeratnu razinu, dodao je.

Sukob je prekinuo opskrbu ukrajinskih luka, koje su prije rata izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice. To je smanjilo globalnu ponudu i uzrokovalo porast cijena. Globalne cijene hrane gotovo su 30 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, prema UN-u, javlja BBC.


Govoreći u srijedu u New Yorku, generalni sekretar UN-a Guterres je rekao da sukob, u kombinaciji s učincima klimatskih promjena i pandemije, "prijeti da će desetine miliona ljudi biti pogođeno nesigurnošću po pitanju opskrbe hrane praćenu pothranjenošću i masovnom glađu".

- Na svijetu sada ima dovoljno hrane ako djelujemo zajedno. Ali ako ne riješimo ovaj problem danas, suočit ćemo se s globalnom nestašicom hrane u nadolazećim mjesecima - dodao je.

Upozorio je da je jedino učinkovito rješenje krize reintegracija ukrajinske proizvodnje hrane, kao i gnojiva koje proizvode i Rusija i Bjelorusija, natrag na globalno tržište.


(FENA/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.